October 12, 2014

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Doskonała sałatka - tym razem z jesiennym akcentem, bo ze świeżymi gruszkami. Gruszki, powinny być dojrzałe, choć jeszcze lekko twardawe, by nie rozpaćkały się w sałatce. Ponieważ dodawany jest ser pleśniowy, sos powinien być delikatny, by nie przytłoczyć smaku. Mieszanka sałat - dowolna i na jaką kto ma ochotę. A może być też i jednolita sałata. Ja akurat użyłam mieszanki, w której była i zwykła sałata, i młody szpinak, i czerwona kabrowa, i rukola, i endywia, i roszponka. Ot, zwykły salad mix z Trader Joe's.

Smak sałatki podkreślają też orzechy - najlepiej prażone lub lekko kandyzowane. 

1 dojrzała, choć twarda, gruszka
sałata - ok. 100 g
2-3 łyżki pokruszonego sera pleśniowego
sok cytrynowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oleju z awokado)
kilka orzechów pekan

Sałatę umyć i delikatnie osuszyć. Gruszkę obrać i pokroić na kawałki - mniej więcej 2 cm. Ser pokruszyć.

W misce wymieszać składniki sałaty. Dodać kilka orzechów. Tuż przed podaniem polać sosem zrobionym z oliwy/oleju i soku z cytryny. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment