October 23, 2014

Placki ziemniaczane z grzybami (i nie tylko)

Po gorącym lecie przyszła jesień, a z nią chęć na zupełnie inne potrawy - najlepiej te sezonowe. A że w lasach pojawiły się grzyby i można ich troszkę uzbierać, to na stole zagościły dania z grzybami. 

Do placków nadają się każde grzyby - i leśne, i pieczarki. Spokojnie można łączyć ze sobą różne gatunki.  A kiedy już się najemy plackami z grzybami, na deser warto schrupać placka deserowego - np. z własnymi jabłkami prażonymi.Mmmm! Pycha!



Placki
2-3 lb kartofli - najlepiej takich "starych" russet potato
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej - może być potrzebne ciut więcej
olej do smażenia

Duszone grzyby

2 lb świeżych grzybów
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na małym ogniu aż sos się zagęści. 


Kartofle obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać startą cebulę oraz jajka. Posolić. Masa powinna być lekko słona. 


Na patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką małymi porcjami i rozsmarowywać by powstały cienkie placki. Smażyć na złoty lub jasno brązowy kolor z obu stron. Dobry placek ma chrupiącą skórkę. Osuszać krótko na serwetce lub papierowym ręczniku. 


Podawać gorące z gorącymi grzybami





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment