1/2 pora
1/4 selera korzennego lub 2 łodyżki naciowego
2-3 marchewki średniej wielkości
4-5 łyżek dowolnej komosy ryżowej
3 szklanki przecieru pomidorowego domowej roboty lub kupnej passaty
2 szklanki wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego
sól do smaku
1 łyżka oleju
śmietana do doprawienia
spora porcja koperku do doprawienia
Naszykować warzywa. Por pokroić na cienkie ćwierć-plasterki. Seler korzenny obrać, a naciowy umyć. Pokroić na dość drobne kawałki. Marchewkę obrać i również pokroić na drobne kawałki.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojony por. Dodać marchewkę i seler, a następnie komosę. Zalać wodą/bulionem i doprawić solą do smaku. Gotować około 15 minut. Dolać przecier pomidorowy i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić śmietaną, jeśli chcemy jej użyć oraz koperkiem.
Podawać z dodatkowym koperkiem.
Uwagi dodatkowe
- Dość często zdarza mi się, że komosa wymaga dłuższego gotowania - jeśli po ugotowaniu zupy komosa jest jeszcze twardawa, wystarczy zostawić zupę na kilkadziesiąt minut i komosa "dojdzie".

No comments:
Post a Comment