Podobno jest 28748746276 sposobów serwowania kawy. Ciężko mi w to uwierzyć, ale... Kto wie! Na codzień piję zwykłą z mlekiem. Latem uwielbiam affogato. Albo frappuccino bananowe. Do niedawna nawet nie wiedziałam, że dzień moich imienin to Coffee Milkshake Day! No ale od czego jest kalendarz Every day is a holiday! I wcale mnie nie dziwi, że taki milkshakowy dzień wypada 26 lipca! Raz, że to środek lata i jest gorąco, a jak wiadomo, od św. Anki chłodne wieczory i poranki. Dwa, uwielbiam milkshake od kiedy poznałam jego smak, więc ta zbieżność z dniem moich imienin wcale mnie nie dziwi. Nawet jeśli jest zupełnie przypadkowa. A kawowy milkshake bardzo mi smakuje. Prawie tak bardzo jak affogato! Tak więc nie ma nawet co się dłużej nad nim rozwodzić, tylko trzeba przystąpić do dzieła i go zrobić.
1 podwójne espresso lub 1/2 filiżanki (ok. 100 ml) mocnej kawy rozpuszczalnej
1/2 filiżanki zimnego mleka
2 kulki lodów waniliowych
Opcjonalnie - syrop czekoladowy do ozdobienia szklanki, bita śmietana, wiórki czekoladowe
Przygotować kawę i schłodzić ją.
W kielichu miksera lub blendera umieścić kawę, mleko i lody i dobrze je wymieszać.
Przelać do szklanki udekorowanej syropem czekoladowym. Na wierzchu ozdobić porcją bitej śmietany, a następnie posypać wiórkami czekolady.
Podawać od razu.
No comments:
Post a Comment