July 14, 2025

Salatka z serem norweskim gjetost

Kiedy byłam w Norwegii w 1988 r.  poznałam smak brązowego sera norweskiego brunost i od pierwszego momentu go polubiłam. Kåre i Kenita, gospodarze na farmie, na której pracowałam jedli go na ciepłych tostach z nutellą i dżemem. Ja też tak zaczęłam jeść. Ale jak się ma 21 lat i pracuje fizycznie, to można jeść dowolną ilość cukru. Dzisiaj te czasy dawno za mną, ale brunost nadal lubię. Tyle, że jem na grzankach bez dodatków (poza masłem). Brunost nazywany często był w naszym domu "szarym mydłem", gdyż jego wygląd do złudzenia nam przypominał szare mydło, które można było kupić w PRLu. 
Brunost to  norweski ser brązowy, choć bardziej trafnie byłoby powiedzieć o karmelowym zabarwieniu, który powstaje poprzez gotowanie serwatki (produktu ubocznego przy produkcji sera) aż do momentu, gdy naturalne cukry ulegną karmelizacji. Dzięki temu ma słodki, ale i lekko kwaskowaty smak. Nazwa brunost odnosi się do szerszej kategorii brązowych serów na bazie serwatki, które mogą zawierać mleko krowie. Najczęściej kupuję gjetost, czyli rodzaj brunostu, wytwarzany specjalnie z mleka koziego (lub mieszanki mleka koziego i krowiego). W języku norweskim „gjet” oznacza kozę, a „ost” – ser.
Tę sałatkę najlepiej zrobić latem, gdy mamy dostęp do lokalnych truskawek i szparagów. Wtedy jest najsmaczniejsza!!!! 


2 szklanki dowolnego mixu sałatkowego 
10 zielonych szparagów
6-8 truskawek
1/3 szklanki orzechów 
norweski ser gjetost (ilość zależy od nas)

Sos do sałatki
2.5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli 
pieprz wg uznania


Szparagi obkroić z twardych końcówek i umieścić na sitku do gotowania na parze, a to na garnku. Gotować ok. 4-5 minut - szparagi powinny nadal być lekko twarde. Zdjąć z garnka i natychmiast schłodzić na lodzie, by zatrzymać proces gotowania. Kiedy ostygną pokroić na mniejsze kawałki. 

Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Orzechy lekko podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Ser pokroić na o plasterki, a te z kolei na mniejsze kawałki. 

Oliwę wymieszać z cytryną, miodem, solą i pieprzem. 

Mix sałatkowy ułożyć na półmisku. Polać sosem i wymieszać. Na sałacie ułożyć szparagi, truskawki, orzechy i ser. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment