1/2 szklanki mocnej kawy (espresso)
1 szklanka mleka - krowiego lub roślinnego
1 szklanka kostek lodu
Syrop czekoladowy do udekorowania szklanki
Obranego banana, pokrojonego na mniejsze kawałki, lód, kawę i mleko umieścić w dzbanku blendera. Zmiksować na dość gładką masę.
Wysoką szklankę polać wewnątrz syropem czekoladowym, po czym wlać do niej kawę bananową.
Uwagi dodatkowe
- Zasadniczo bananów nie przechowuje się w lodówce. Jednak szykując ten napój, dobrze jest użyć schłodzonego banana. Należy więc albo wstawić go wcześniej do lodówki na mniej więcej 1.5 godziny lub zamrażalnika na 30 minut. Można też wykorzystać zamrożone banany - te, które kiedyś nam za szybko dojrzały i mrożąc ratowaliśmy je przed zmarnowaniem. Ich brązowy kolor nie powinien nas przerażać - w tej kawie, naprawdę nie będzie tego widać, a smak będzie taki sam jak ze świeżych bananów
- Banany powinny być mocno dojrzałe - najlepiej takie, których skórka jest żółta i są na niej brązowe kropki.
- Kawę warto zaparzyć wcześniej i schłodzić.
- Zamiast espresso, można też wykorzystać kawę parzoną na zimno - własnej produkcji lub dobrej jakości kupną. Wtedy należy nalać jej nieco więcej, gdyż nie jest aż tak mocna jak espresso.
- Syrop czekoladowy nie jest konieczny, ale niewątpliwie podnosi smak i dodaje uroku.
- Jeśli wolimy słodsze napoje, może się okazać, że do kawy potrzebujemy dodać nieco cukru. Radziłabym jednak najpierw wypróbować wersję bez cukru, pamiętając, że dochodzi jeszcze do niej syrop czekoladowy.
No comments:
Post a Comment