January 28, 2015

Kotleciki jagnięce

Sama nie wiem, czemu kupiłam taką jagnięcinę - z kostkami. Ale skoro już tak zrobiłam, to musiałam jakoś ją zagospodarować. Tym razem śródziemnomorskie smaki wzięły górę. Wszak jagnięcina w tych rejonach jest dość popularna. Pieczarkowo- paprykowa kombinacja dodatkowo wzmocniona wytrawnym białym winem sprawdziła się idealnie. 



2 lb jagnięciny
1 lb pieczarek
4 duże papryki w różnych kolorach
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka wytrawnego białego wina
sól
pieprz
kmin rzymski


Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić na kotlety. 

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na połówki. Położyć na blasze wyłożonej papierem. Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 380 F. Lekko ostudzić, przełożyć do torebki foliowej i zostawić tak na 15 minut. Zdjąć skórę i pokroić na ćwiartki. 

Na rozgrzanej oliwie przesmażyć zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Dodać pieczarki - smażyć je ok. 2 minut, a następnie przykryć patelnię i dusić je ok. 4-5 minut. Odsunąć na bok, po czym dodać mięso. Obsmażyć z każdej strony. Zalać winem, dodać przyprawy i dusić ok. 30 minut, podlewając w razie potrzeby wodą. Na końcu dodać paprykę i dusić jeszcze 2 minuty. 

Na półmisku wyłożyć papryki, a na nich ułożyć mięso i pieczarki. Podawać z ryżem lub couscous.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment