January 25, 2015

Makowy biszkopt z kremem kawowym


Lubię gdy ciasta przekładane kremem, mają dodatkową warstwę wyrazistego lub kwaskowatego dżemu czy powideł śliwkowych. Nie tylko zaostrza to ich smak, ale również sprawia, że ciasto dłużej jest wilgotne. Choć akurat w tym przypadku, nie miało to większego znaczenia, bo biszkopt zniknął w trymiga. Równie szybko jak powstał. Ale nic dziwnego, gdyż jest lekki i smaczny. A jak mogłoby być inaczej w przypadku kombinacji czekolady z kawą i lekkim biszkoptem nasączonym ponczem. A do tego ciasto to prezentuje się bardzo elegancko i spokojnie mogłoby być podane jako torcik. 

Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki maku
3 łyzki mąki ziemniaczanej - według mnie można pominąć
szczypta soli

Krem 400 ml śmietany kremówki - heavy whipping cream
250 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
6 łyżek likieru kawowego lub mocnego alkoholu (np. koniaku lub brandy)
5 łyżek cukru

Nasączenie 1/2 szklanki soku z ananasa
3 łyżki soku z limonki
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu

kwaskowaty dżem - borówkowy, żurawinony, z czarnej porzeczki

Polewa
9 oz (ok. 270 gramów) gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki
1szklanka (1 cup) tłustej śmietany (heavy whipping cream)
opcjonalnie 1 łyżka rumu

Żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać przez chwilę. Dodać żółtka oraz mąkę i sól. Masę równomiernie rozsmarować na natłuszczonej formie i upiec w piekarniku nagrzanym do 370 F. Zostawić w formie do ostudzenia.

Kawę rozpuścić w wodzie. Dodać alkohol, a następnie żelatynę. Zostawić na 5-10 minut do napęcznienia po czym delikatnie podgrzać, cały czas mieszając, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.

Mikserem na najwyższych obrotach ubić połowę śmietany z cukrem. Drugą połowę wymieszać z serkiem mascarpone. Kiedy powstanie jednolita masa, powolutku dodać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę, cały czas mieszając masę mikserem. Dodać ją do ubitej śmietany i mieszać mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie puszysta masa.

Przygotować polewę ganache - podgrzać śmietanę, starając się nie dopuścić do wrzenia. Dodać czekoladę i alkohol. Mieszać ąz czekolada się rozpuści.

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem zrobionym z soków i alkoholu. Posmarować dżemem. Wyłożyć masę kremową i równomiernie ją rozprowadzić. Polać śmietaną i udekorować żurawinami w czekoladzie lub suszonymi.




Inspiracja: Kwestia smaku

Print Friendly and PDF