January 04, 2015

Sałatka owocowa


Pierwsze sałatki robiliśmy jeszcze wtedy, gdy w Polsce był to iście luksusowy deser, a produkty kupowało się w prywatnych sklepach lub na bazarach. Teraz już nie jest to taki luksus, a moda na sałatki zdała się przeminąć. Tymczasem wiele dzieci bardzo lubi taką sałatkę i chętnie ją zjada. 

Do sałatki, oprócz owoców puszkowych, lubię dać i świeże owoce. Wnoszą inny smak i ożywiają kolory, przez co sałatka wiele zyskuje. Nie wspomnę nawet o walorach zdrowotnych. 

Oczywiście podane proporcje to jeden z wielu przepisów - do sałatek można wykorzystywać wiele innych owoców - puszkowanych i świeżych, a także mrożonych. Robiłam sałatki z owocami lychee, z papają, mango i wieloma innymi owocami. I na tym polega urok takich sałatek - każda jest inna, i każda pyszna. 

1 puszka ananasa pokrojonego na kawałki (użyłam ananasa firmy Dole 20 oz/567 g w soku ananasowym)
2 puszki mandarynek (użyłam mandarynek Festival 11 oz/312 g w lekkim syropie)
1 gruszka (można również użyć gruszki z syropu, choć ja wolę świeżą)
6-8 truskawek
6-8 malin
6-8 jeżyn
1 banan
1 brzoskwinia z puszki
1 kiwi


Ananasa wraz z sokiem wrzucić do dużej miski. Dodać odsączone z syropu mandarynki oraz brzoskwinie pokrojone na drobne cząstki. Gruszkę obrać, wykroić z niej gniazdko nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Banana i kiwi obrać, po czym przekroić wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Truskawki pokroić na drobniejsze kawałki. Maliny i jeżyny dodać w całości. Całość delikatnie wymieszać, po czym dobrze schłodzić przed podaniem. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment