January 29, 2015

Sałatka z fetą i truskawkami

Prosta i pyszna sałatka do obiadu, zrobiona z mieszanki sałat, truskawek i fety z delikatnym sosem. Mieszanka sałat - dowolna i na jaką kto ma ochotę. A może być też i jednolita sałata. Ja akurat użyłam mieszanki, w której była i zwykła sałata, i młody szpinak, i czerwona kabrowa, i rukola, i endywia, i roszponka. Ot, zwykły salad mix z Trader Joe's. Smak sałatki podkreślają też orzechy - najlepiej prażone lub lekko kandyzowane.

4-5 truskawek
sałata - ok. 100 g
2-3 łyżki pokruszonej fety
sok cytrynowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oleju z awokado)
szczypta ziół prowansalskich
kilka prażonych orzechów włoskich lub pecan

Sałatę umyć i delikatnie osuszyć. Truskawki umyć, obrać z zielonych ogonków i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokruszyć.

W misce wymieszać składniki sałaty. Dodać kilka orzechów. Tuż przed podaniem polać sosem zrobionym z oliwy/oleju, soku z cytryny i ziół prowansalskich. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment