To ciasto, jest nie tylko bardzo pomarańczowe. Jest też bardzo smaczne i delikatne. Do ciasta dodajemy i sok z pomarańczy, i otartą skórkę. A na wierzchu warto je ozdobić lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórka pomarańczową.
Po świątecznych, piernikowo-makowych wypiekach, warto zmienić smak, na coś delikatniejszego, acz nadal pozwalającego nam pozostać w atmosferze świąt i świątecznych smaków.
125 ml mleka
125 ml soku pomarańczowego
125 ml oleju
250 g mąki
200 g cukru
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Otarta skórka z 2
pomarańczy
Lukier:
Cukier puder
Sok pomarańczowy
Pomarańcze dobrze
umyć. Na drobnej tarce zetrzeć z nich skórkę. W misce ubić jajka z cukrem.
Dodać otartą skórkę, mąkę i proszek. Dolać sok, mleko i olej, po czym dobrze
wszystko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej
formy. Piec w rozgrzanym do 375 F piekarniku na złoty kolor lub do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Lekko podgrzany sok pomarańczowy i cukier puder wymieszać na
gładki lukier. Dobrze podgrzać lekko sok, dzięki czemu lukier łatwiej się robi,
choć nie jest to bardzo konieczne. Lukrem oblać ciasto, a następnie udekorować
je kandyzowaną skórką pomarańczową.
No comments:
Post a Comment