The one with Ross's sandwich, czyli historia pewnej kanapki
Na ten dzień czekałyśmy niczym Ross z serialu "Friends". Niemal rok. Krótko po ostatnim Święcie Dziękczynienia zobaczyłam odcinek z kanapką "The one with Ross's sandwich". Postanowiłyśmy, że po najbliższym zrobimy taką kanapkę. Julcia nawet specjalnie się do tego przygotowała - wynalazła i kupiła mi książkę kucharską inspirowaną serialem "Friends". I w końcu nadszedł TEN DZIEŃ! Dzień kanapki Rossa. Dzień takiej kanapki jaką Monica zrobiła mu z resztek z obiadu dziękczynnego. A więc musiał być indyk, nadzienie (stuffing) i sos (gravy). I chleb, a dokładnie to trzy kromki chleba. Nadzienia (stuffing) zwykle nie mamy, bo nikt z nas za nim nie przepada, ale czego się nie robi dla TAKIEJ KANAPKI. Pojawiło się więc na stole i nadzienie. Nikt go praktycznie nie jadł - od razu widać było, że użyte będzie następnego dnia. Nie było jasne dla nas czy w kanapce miała być sałata, ale czemu nie. No i żurawiny. W książce ich nie było, ale w przepisach znalezionych na internecie - różnie. Sam Ross opowiadając o kanapce nie wchodził w szczegóły, tylko skoncentrował się na głównych składnikach, a przede wszystkim na środkowej części kanapki nasączonej sosem z indyka (moist maker). Dodatki pominął. Ale co tam! Jak szaleć to szaleć. I była kanapka! I wszystkim smakowała! A co najważniejsze, sprawiła, że bez wysiłku i bólu pozbyliśmy się resztek indyka i dodatków! Ba! Po raz pierwszy okazało się, że było ich za mało! A Ola uznała, że na następne Święto Dziękczynienia powinniśmy po prostu od razu jeść takie kanapki. Nie powiedziała tylko czy z jej ulubionymi kartofelkami czy nie. 😉
3 cienkie kromki chleba
kawałki indyka pieczonego na Święto Dziękczynienia (albo i na inną okazję 😉)
sos z pieczenia indyka (gravy)
nadzienie do indyka (stuffing) - u nas było pieczarkowe
Dodatki - liście sałaty, żurawiny do indyka - u nas z tego przepisu
Dwie zewnętrzne kromki chleba lekko podtostować. Środkową kromkę dobrze nasączyć letnim sosem (gravy). Na podtostowanej kromce ułożyć sałatę; na niej plasterki indyka, na nich nadzienie (stuffing). Teraz można dodać żurawiny - jeśli chcemy. Następnie położyć kromkę nasączoną sosem, na niej nadzienie, indyka i sałatę. Całość nakryć drugą podtostowaną kromką chleba. Jeśli trzeba, całość spiąć wykałaczką.
No comments:
Post a Comment