October 23, 2019

Salisbury steak (steki Salisbury)

Na pierwszy rzut oka, te steki to bliscy "kuzyni" hamburgera. Jednak różnią się nieco i przygotowaniem, i formą podania. Ponoć ten stek został opracowany jako jeden z elementów diety wysokobiałkowej, dla żołnierzy w czasie wojny secesyjnej. A przy okazji jest bardzo szybki do przygotowania. Zasadniczo podaje się go z brązowym sosem; w mojej wersji sos ten został wzbogacony brązowymi pieczarkami. Całość pasuje idealnie i do kopytek, i do klusek śląskich z dziurką, i do tradycyjnego puree ziemniaczanego (mashed potatoes). Podobno, obecnie steki Salisbury to jedno z popularniejszych dań typu TV dinner. 😉

Mięso
1 lb/450 g wołowego mięsa mielonego (z pewnością można zastąpić i innym, jeśli nie lubi się wołowiny)
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki czosnku proszkowanego
1/2 łyżeczki cebuli proszkowanej
1 łyżeczka musztardy
pieprz i sól do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia

Sos

250 g pieczarek (najlepiej ciemnych)
1 cebula
czosnek sproszkowany
2 szklanki bulionu wołowego lub kostka bulionowa i woda
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki mięsa włożyć do miski, a następnie dobrze wymieszać. Formować kotlety o grubości 1.5-2.5 cm. Włożyć na patelnię i podsmażyć z obu stron, tak by się zarumieniły. 

Cebulę poszatkować, a pieczarki umyć i pokroić w plastry. 

Kiedy kotlety są obsmażone i przyrumienione, zdjąć je z patelni lub przesunąć na bok. Zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i usmażyć je. Dodać sól, pieprz, czosnek i sos Worcestershire. Dodać z powrotem kotlety, a całość zalać bulionem i śmietaną. Dusić ok. 15 minut. Pod sam koniec dodać mąkę, rozprowadzoną z odrobiną wody. Wymieszać z sosem i zagotować. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment