January 20, 2015

Ekwadorska zupa z komosą (quinoa), czyli sopa de quinua con carne

Komosa ryżowa lub ryż peruwiański znana jest przede wszystkim pod nazwą quinoa. Jest to pseudozboże, czyli roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Pochodzi  z Ameryki Południowej i jest tam bardzo ceniona, o czym świadczy nazywanie jej "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" czy „matką zbóż”. A wszystko to dlatego, że quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Spokrewniona jest z polską komosą białą, czyli lebiodą. 

Mnie najbardziej kojarzy się z kaszą, stąd też pomysł wykorzystania jej do zupy, inspirowanej ekwadorskim przepisem na zupę z komosą i wołowiną (sopa de quinua con carne). I tak powstała kolejna wersja krupniku, tyle że tak bogata, iż na drugie danie zabrakło miejsca. 

Zupę tę można gotować również z dodatkiem i innych warzyw, a także z kurczakiem i wołowiną. Oprócz mięsa można dodać również i kości rosołowe. 

450-500 g mięsa - użyłam chudej wieprzowiny
1/2 szklanki komosy
2 łyżeczki oliwy
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
2 pomidory (użyłam roma)
1 marchewka
3 patyczki selera
1/2 pora
2 szklanki mrożonego groszku
2 kartofle
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki
sól do smaku
natka pietruszki i kolendry

Do podania: awokado, śmietana

Cebulę drobno poszatkować, czosnek przepuścić przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić na drobną kostkę. 

Na rozgrzanym oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć tak długo, aż zmiękną. W tym czasie mięso pokroić na drobną kostkę - mniej więcej 1 cm. Marchewkę, selera i pora drobno pokroić. Mięso dodać do pomidorów smażonych z cebulą i czosnkiem. Dusić mniej więcej 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pozostałe warzywa, a także przyprawy. Zalać 2.5 litrami wody - i gotować ok. 60 minut. Po 30 minutach gotowania dodać groszek i opłukaną komosę, a po kolejnych 15 dodać pokrojone w kostkę kartofle. Zupa jest gotowa, gdy mięso jest naprawdę miękkie. 

Podawać z awokado pokrojonym w kostkę i posypaną mieszanką pietruszki i kolendry. Dodatkowo można podać śmietanę. 







Inspiracja: Laylita.com Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment