Sok jabłkowo-gruszkowy
Po sokach marchewkowo-owocowych, typu "Kubuś", oto kolejna propozycja soku domowego. Tym razem jest to sok jabłkowo-gruszkowy z dodatkiem imbiru. Konsystencją przypomina nieco nektary - jest nieco gęstszy niż sok jabłkowy bez dodatków. Nie kryję, że soki owoce bardzo lubię, ale unikam ich ze względu na zawarty w nich cukier. Mimo iż jest on naturalny, jest to jednak jest to cukier. Ta mieszanka doskonale maskuje ostry smak imbiru, który ma wiele właściwości leczniczych, co w sezonie zimowym ma znaczenie. Sok jabłkowo-gruszkowy można też wykorzystać jako dodatek do innych soków - np. warzywnych, które są zdecydowanie zdrowsze, ale nie zawsze nam smakują w wersji solowej. Z sokiem jabłkowo-gruszkowym robią się łagodniejsze i znacznie przyjemniejsze do picia.
6 jabłek
6 gruszek
kawałek świeżego imbiru mniej więcej 2 cm
Wszystkie składniki umyć. Jabłka i gruszki podzielić na mniejsze kawałki - używam krajalnicy do jabłek - a następnie przepuścić wraz z imbirem przez sokowirówkę.
Tak zrobiony sok można wypić od razu lub w ciągu 2-3 dni. Przechowywać należy w lodówce, najlepiej w szklanej butelce.
No comments:
Post a Comment