December 06, 2023

Sernik z polewą żurawinową

O ile nie lubię sernika z zapieczonymi w nim brzoskwiniami, o tyle bardzo smakują mi serniki z owocami na wierzchu. Mogą być to kawałki owoców lub - jak w tym przypadku, gęsta owocowa, wyrazista w smaku polewa. Ten sernik to kwintesencja smaków świątecznych.  Łączy w sobie lekkość smaku sernika ze świątecznymi nutkami żurawin, cynamonu i goździka w tle. Warstwa kwaskowatych żurawin świetnie balansuje słodkość sernika. W okresie świątecznym to idealna pod każdym względem kombinacja. Warto wypróbować taki sernik, zwłaszcza, że nie jest on specjalnie pracochłonny, a z pewnością przypadnie do gustu. Z pewnością w okresie świątecznym będzie doskonałą odmianą od królujących na stołach ciast piernikowych czy z makiem.


3.5 paczki (8 oz) /750 g serka Philadelphia
3 duże jajka
2 żółtka jajek
1/2 szklanki/120 g cukru
3/4 szklanki + 1 łyżka/200 ml śmietany kremówki 
7 oz /200 g białej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)
1/2 szklanki + 2 łyżki/150 ml soku pomarańczowego
1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej

1 lb/450 g żurawin
1 szklanka cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
1 laska cynamonu
3-4 goździki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do 375 F/160 C - funkcja bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 8 cali/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Samą tortownicę obłożyć jak najszczelniej dwiema warstwami folii aluminiowej. 

W garnuszku mocno podgrzać kremówkę - powinna niemal wrzeć. Zdjąć z palnika i dołożyć białą czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki lub drobinki czekoladowe. Mieszać aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady.

W misce zmiksować ser z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodać jajka, żółtka skrobię i mąkę, masę czekoladowo-śmietankową i sok pomarańczowy. Całość mieszać do połączenia się składników. 

Masę przelać do tortownicy, a tę wstawić do większego naczynia, którego można używać do pieczenia. Naczynie to powinno być na tyle wysokie, by postawiona w nim tortownica powinna być do połowy zanurzona w wodzie. Naczynie należy wypełnić delikatnie wrzącą wodą i wstawić do piekarnika. Piec 60 minut - sernik powinien być wypieczony i ścięty, choć może być lekko "galaretowaty" czy też trzęsący się. W razie potrzeby, piec nieco dłużej.

Przygotować polewę z żurawin. Owoce umyć, a następnie umieścić w garnuszku wraz z cukrem, skórką pomarańczową, cynamonem, goździkami i sokiem. Gotować na palniku o średniej mocy, aż do momentu, gdy owoce popękają, a masa przypomina wyglądem dżem. Gotując żurawiny, należy je dość często mieszać by się nie przypaliły. Kiedy masa żurawinowa jest gotowa, przetrzeć ją przez sitko, by nabrała konsystencji gęstego sosu, a następnie zagęścić skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w 3-4 łyżkach wody. Całość raz jeszcze zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Upieczony sernik wyjąć na blat i ostudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki. Schłodzony przystroić polewą z żurawin i ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki.
 
Uwagi dodatkowe
  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Pieczenie w kąpieli wodnej zdecydowanie robi różnicę i sernik dochodzi do siebie równomiernie - nie pęka i nie opada tak bardzo jak sernik pieczony tradycyjną metodą. A jeśli nawet ciutek pęknie, to można te pęknięcia zamaskować masą wylaną na wierzch
  • Tortownicę używaną do pieczenia w wodnej kąpieli należy przygotować do tego przy pomocy folii aluminiowej. Jeśli szczelnie owinie się tortownicę, otaczająca ją woda nie przeniknie do środka. 
  • Jeśli lubimy herbatnikowy spód w serniku, można go przygotować. Ja akurat nie lubię spodów w sernikach, więc przygotowuję serniki bez spodów. 
  • Zamiast polewy żurawinowej, na wierzchu można wyłożyć sos żurawinowy zrobiony według tego przepisu. W takim przypadku nie trzeba przecierać żurawin przez sitko. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment