350 g bobu podwójnie łuskanego (ja używam mrożonego)
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka średniej wielkości
kawałek pora - mniej więcej 10 cm
1 kawałek selera naciowego lub 1/4 małego selera korzennego
1 - 1.5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżka oleju
świeży koperek
sól
Opcjonalnie - śmietana
Warzywa - oprócz bobu - umyć i obrać. Pora przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki, a pozostałe drobno pokroić.
W garnku rozpuścić podgrzać olej. Zeszklić pora, uważając by się nie przypalił. Dodać wszystkie warzywa, z wyjątkiem bobu. Zalać bulionem i gotować, aż będą miękkie, choć nadal lekko twardawe (al dente, rzec by można). Zwykle najpierw daję ok. 1 litra bulionu, a gdy po dodaniu wszystkich składników zupa jest zbyt gęsta dolewam więcej.
W czasie gdy warzywa się gotują, bób zalać ciepłą wodą - tylko tyle, by cały był przykryty. Gotować ok. 1 minuty od momentu, gdy zawrzy - zwykle to wystarczy, by mrożony bób był miękki. W przypadku świeżego bobu, jest to nieco dłużej. Ok. 1/3 bobu odcedzić i przełożyć do bulionu z warzywami, a resztę zmiksować blenderem. Połączyć z resztą zupy. Całość doprawić solą do smaku oraz posypać suto koperkiem. Jeśli chcemy, można doprawić zupę śmietaną.

No comments:
Post a Comment