Ciężko sobie wyobrazić bardziej zieloną sałatkę. Składa się bowiem ona nie tylko z zielonych składników, ale i ma bardzo zielony sos. Końska dawka zieleniny, rzec by można.😉 Ale za to jaka zdrowa!
Sałatka ta zdobyła popularność dzięki TikTokowi i rozpowszechniła się w oka mgnieniu. Można ją jeść w wersji podstawowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zarówno sałatkę, jak i sos nieco zmodyfikować i przygotować na swój sposób. Oryginalna sałatka, dzięki składnikom sosu, takim jak czosnek czy bazylia ma wyrazisty smak. Z kolei orzechy nadają kremową konsystencję.
1 świeży ogórek
4-5 łodyżek dymki ze szczypiorkiem (green onion)
Sos
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2/3 szklanki bazylii
2/3 szklanki świeżego szpinaku
1/2 szklanki orzechów nerkowca (cashews)
5 łyżek /80 ml oliwy
sok z 2 cytryn
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2/3 szklanki bazylii
2/3 szklanki świeżego szpinaku
1/2 szklanki orzechów nerkowca (cashews)
5 łyżek /80 ml oliwy
sok z 2 cytryn
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka drożdży spożywczych
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1 łyżka drożdży spożywczych
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
Kapustę cienko poszatkować. Dodać ogórka pokrojonego w niezbyt grube ćwierć plasterki. Dymkę drobno pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce.
Przygotować sos - płynne składniki wlać do blendera, a następnie dodać pozostałe - bez soli. Dobrze wszystko zmiksować, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec doprawić solą do smaku.
Sosem polać przygotowane wcześniej warzywa. Dobrze wymieszać.
Uwagi dodatkowe
- Do sosu można dodać nieco awokado, co nada mu jeszcze bardziej kremową konsystencję. Niektórzy dodają także parmezan.
- Orzechy w oryginalnym przepisie to nerkowce, ale spokojnie można dodać inne, ulubione.
- Wariacje na temat sałatki to dodatkowe warzywa dodane do sałatki czy orzechy do jej posypania.
- Sałatka według mnie nadaje się do bardzo wielu dań mięsnych czy rybnych
No comments:
Post a Comment