Brzoskwiniowy sezon trwa, a to oznacza, że można je jeść we wszystkim i ze wszystkim. Stąd też tym razem lekki, letni obiad czy lunch lub weekendowe śniadanie z placuszkami z brzoskwiniami. Podobnie jak pierogi z brzoskwiniami, w naszym domu szybko zdobyły wielbicieli. Smakują doskonale na ciepło i na zimno. W zasadzie nie potrzebują nawet cukru do posypania, gdyż same brzoskwinie są słodkie.
3 łyżki jogurtu waniliowego lub naturalnego
1 łyżka cukru
5-6 łyżek mleka
1 jajko
10 łyżek mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie
olej do smażenia
Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. W misce dokładnie mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem, jajkiem jogurtem i mlekiem. Dodajemy plasterki brzoskwiń.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placuszki - jeden plasterek brzoskwini obtoczonej w cieście - i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment