September 22, 2018

Dorsz piccata

Tradycyjnie, Włosi przygotowują piccatę z cielęciny (piccata di vitello al limone) lub ryby (pesce spada con capperi e limone). Samo słowo piccata to żeńska forma słowa piccato - znudzony. Jednak w kulinarnym kontekście oznacza pokrojony na plastry, obsmażony i podawany w sosie z masła, cytryny i przypraw. I takie właśnie jest to danie. Proste w smaku i proste w wykonaniu. 

1 lb/450 g filetów z dorsza (choć może być i inna biała ryba)
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów wraz z marynatą
sok z 1 cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina
4 łyżki masła
olej lub oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku

Rybę umyć, wysuszyć i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony lub dłużej, jeśli filety są grubsze. Delikatnie przełożyć na ogrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce (można do nagrzanego piekarnika, by ryba nie wystygła). Zlać olej, a na patelni rogrzać masło i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Dodać wino i gotować tak długo, by zredukowało się do ok. 1/3 oryginalnej ilości. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Do gotowego sosu przełożyć delikatnie usmażoną rybę posypać kaparami i gotować 1 minutę. Podawać z makaronem i innymi dodatkami. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment