November 15, 2020

Wieprzowina z porem i marchewką

Pomysł na szybki obiad, który będzie smakował wszystkim. Schab czy też mięso wieprzowe (chuda łopatka, polędwica) przygotowana jest z dużą ilością marchewki i pora. Dzięki temu sos z duszenia mięsa staje się pełniejszy w smaku. Całości dopełnia i czosnek, i koperek. Danie na każdą porę roku, z najróżniejszymi dodatkami - kapustą, mizerią, warzywami przygotowanymi na parze - co tylko komu pasuje.



1.5 lb/ 700 g mięsa wieprzowego - schabu, chudej łopatki czy polędwicy
1 por
300 g marchewki
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tyminaku
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
3 łyżki świeżego koperku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Opcjonalnie - 50 ml brandy

Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki lub plastry. 

Pora przekroić wzdłuż, a następnie każdą połówkę na ćwiartki i na plasterki. Marchewkę, o ile nie mamy gotowej pokroić na paseczki typu julienne. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. 

W rondelku rozgrzać nieco oleju. Zeszklić pora. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć, cały czas uważając, by się nie przypalił. Na koniec dorzucić marchewkę i całość zalać wodą lub bulionem warzywnym. Kiedy całość się zagotuję wkładać pojedynczo kawałki mięsa. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli dodajemy brandy, dolać je. Zmniejszyć palnik i gotować ok. 15 minut, aż mięso zmięknie. Przed podaniem dosypać koperek. 











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment