1.5 lb/ 700 g mięsa wieprzowego - schabu, chudej łopatki czy polędwicy
1 por
300 g marchewki
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tyminaku
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
3 łyżki świeżego koperku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Opcjonalnie - 50 ml brandy
Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki lub plastry.
Pora przekroić wzdłuż, a następnie każdą połówkę na ćwiartki i na plasterki. Marchewkę, o ile nie mamy gotowej pokroić na paseczki typu julienne. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać nieco oleju. Zeszklić pora. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć, cały czas uważając, by się nie przypalił. Na koniec dorzucić marchewkę i całość zalać wodą lub bulionem warzywnym. Kiedy całość się zagotuję wkładać pojedynczo kawałki mięsa. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli dodajemy brandy, dolać je. Zmniejszyć palnik i gotować ok. 15 minut, aż mięso zmięknie. Przed podaniem dosypać koperek.
No comments:
Post a Comment