Teraz w sezonie grzybów przypomniała nam się zalewajka. Najlepsze według mnie wychodzi bowiem, gdy jest gotowana na świeżych grzybach, a nie suszonych. Poszły więc w ruch kurki i świeży zakwas na żurek. Zalewajka, przygotowana bez kiełbasy z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom, a bez kiełbasy i śmietany weganom.
1/2 lb kurek lub innych grzybów leśnych
1 cebula
5-6 średnich kartofli
ok. 1.5 l kwasu żurkowego
ok. 1.5 l kwasu żurkowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól
ziele angielskie
listek laurowy
Opcjonalnie
kwaśna śmietana
kiełbasa
Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowane kurki i poddusić przez około 10 minut. Jeśli mamy ochotę, dodajemy kiełbasę i ją obsmażamy.
W tym czasie obrać kartofle i pokroić je na kostkę. Dodać do kurek i zalać niewielką ilością wody, tak by całość była przykryta. Gotować, aż kartofle będą miękkie. Dodać kwas żurkowy. Posolić i dodać ziele angielskie oraz listki laurowe. Gdyby zupa była zbyt kwaśna dodać wody. Gotować ok. 5 minut.
Zalewajkę można zabielić śmietaną. Można też podać śmietanę osobno.
No comments:
Post a Comment