1 średnia cebula

250 g pieczarek
1 cukinia - była dość duża, choć nie gigantyczna
250 g makaronu - łazanki lub inny szeroki (użyłam bardzo szerokiego niemieckiego i pokroiłam go na łazanki)
2 łyżki oleju
1 łyżki masła
sól, pieprz, sos sojowy/przyprawa maggi do smaku
Pieczarki pokroić na plasterki. Cukinię, wraz ze skórką zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania. Odlać na sitko i nie przelewać zimną wodą. Zachować około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
W czasie gdy makaron się gotuje rozgrzać na dużej patelni olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, a kiedy lekko się zarumienią masło i czosnek. Następnie dołożyć cukinię i lekko podsmażyć. Cukinia powinna się nieco zarumieć, ale nie rozpadać. Do tak przygotowanych warzyw dodać odlany makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym lub przyprawą maggi. Smażyć mieszając ok. 2 minut, by wszystkie składniki się dobrze wymieszały. W razie potrzeby łazanki można podlać wodą zachowaną ze smażenia.

No comments:
Post a Comment