1 bakłażan
4 pomidory
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
8-10 moreli suszonych pokrojonych na połówki lub ćwiartki
szczypta szafranu
1/2- 1 łyżeczki sproszkowanej papryki suszonej
sól do smaku
1 szklanka wody (może być również i bulion mięsny lub warzywny)
2-3 łyżeczki oliwy
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie piórka. Czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, a na niej zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek i chwilę smażyć go wraz z cebulą. Dodać pomidory. Smażyć całość ok. 2-3 minut, a następnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać paprykę i szafran roztarty w palcach oraz sól do smaku.
Bakłażana pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie, uważając by się nie przypalił i by pozostał jędrny w środku. Przełożyć na patelnię z sosem pomidorowym i dusić ok. 5 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone suszone morele i dusić jeszcze ok. 5 minut.
Podawać jako dodatek lub samodzielne danie - np. z cous-cous.
Podawać jako dodatek lub samodzielne danie - np. z cous-cous.
No comments:
Post a Comment