Przepis ten idealnie nadaje się dla wielbicieli kuchni wegańskiej - zamiast mleka krowiego można użyć mleka roślinnego. Choć weganką nie jestem, użyłam mleka migdałowego.
2 budynie waniliowe bez cukru (użyłam budyniu Dr. Oetkera - każdy po 40 g)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego) lub krowiego
1 szklanka wody gazowanej
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
jabłka - najlepiej takie, które mają miękki miąższ, jak np. renety
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
W misce dobrze zmieszać wszystkie składniki. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać nieco wody lub mleka, a gdyby zbyt rzadkie - mąki.
Do ciasta wkroić jabłko - obrane i pokrojone na niezbyt grube plasterki.
W misce dobrze zmieszać wszystkie składniki. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać nieco wody lub mleka, a gdyby zbyt rzadkie - mąki.
Do ciasta wkroić jabłko - obrane i pokrojone na niezbyt grube plasterki.
No comments:
Post a Comment