Clam chowder, czyli kremowa zupa z małży, była pierwszym daniem jakie poznałam po przeprowadzeniu się do Seattle. W sieci Ivar's można zawsze i wszędzie ją dostać - nawet na promach łączących Seattle z okolicznymi wyspami. Po dniu spędzonym na wycieczkach smakowała jak nic innego. Z czasem dowiedziałam się że odmian clam chowder jest kilka, a także, że popularne są inne odmiany kremowych zup zrobione na bazie ryb i owoców morza. I tak z czasem zaczęłam mieć swoje ulubione miejsca do ich jedzenia.
Choć Ivar's jest sieciówką, to ich kremowa zupa z małż jest naprawdę dobra. I nie tylko gdy jest się głodnym, a wokół nie ma nic do zjedzenia. Jest po prostu dobra. Kremowa, z dużą ilością małż, z kartoflami i selerem. Jest dobrze doprawiona i je się ją z przyjemnością. Doskonałe wersje clam chowder czy zup typu bisque oczywiście można znaleźć i w drogich restauracjach takich jak Daniel's Broiler, Salty's czy Anthony's. Ale tym razem jednak nie będę o nich opowiadać.
kupienie.
Kiedy się zawita do Pike Place Chowder, warto zamówić sobie tzw. sampler, czyli zestaw czterech mniejszych miseczek dowolnie wybranych zup. Da nam to rozeznanie, która lub które najbardziej nam smakują.
Oprócz rybnych zup, można jeszcze zjeść i inne zupy typu chowder, jak choćby kukurydziany (Southwestern Chicken and Corn Chowder) czy wegański Lime and Coconut Chowder. Miłośnicy homarów mogą zaś najeść się kanapką Lobster Roll- dokładnie taką samą jak w Maine. Są też i inne kanapki - z krabem, z krewetkami czy łososiem. Na tym menu się nie kończy, bo serwowane są tutaj i inne specjały jak choćby sałatki czy taco - oczywiście z owocami morza. 😉
Obie lokalizacje serwuje te same zupy i dania, choć są drobne różnice. Np. Market Chowder dostaniemy tylko na Pike Place, a Southwestern Chicken and Corn tylko w Pacific Place.
Jednym słowem, chyba każdy kto lubi ryby i owoce morza znajdzie to coś dla siebie i nie wyjdzie stąd głodny.
Pike Place Chowder
1530 Post Alley
Seattle, WA 98101
(206) 267-2537
Pacific Place Center
600 Pine Str
Seattle, WA 98101
(206) 838-5680

No comments:
Post a Comment