November 13, 2015

Brukselka pieczona z łososiem w parmezanowej panierce

Łosoś w różnej postaci zdecydowanie króluje na naszym stole. Najbardziej jednak smakuje nam pieczony. Dlatego, ten przepis wzbudził moje zainteresowanie, gdyż oznaczało to pewną odmianę w sposobie przygotowania łososia. Do tego brukselka, pieczona na tym samym naczyniu. Całość można przygotować z lekkim wyprzedzeniem, dzięki czemu nawet w zaganiane dni mimo wszystko pojawia się szansa zjedzenia normalnego obiadu. 


Łosoś
2 lb/900 g łososia
1.5 łyżki majonezu
1.5  łyżeczki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1.5 łyżeczki skórki z cytryny
1.5 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku

Brukselka
1 lb/450 g brukselki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki parmezanu tartego w wiórki
sól
pieprz

Łososia umyć. Jeśli wolimy, pokroić na mniejsze kawałki lub przygotować go do pieczenia w całości i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą. Po bokach ułożyć umytą i poprzekrawaną na połówki brukselkę. 

Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Czosnek przepuścić przez praskę. 
Posolić połową ilości soli jakiej zwykle używamy, gdyż majonez i parmezan zawierają sól. Z majonezu, soku z cytryny i czosnku przygotować sos. Wysmarować nim łososia. 

Skórkę z cytryny wymieszać z bułką tartą, parmezanem i pietruszką. Tak przygotowaną panierką obsypać łososia. 

Przygotować zalewę do brukselki - czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać go z oliwą i sokiem z cytryny, a następnie polać zalewą brukselkę. Posypać tartym parmezanem. 

Łososia i brukselkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 20 minut, do zabrązowienia się panierki i brukselki.










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment