Łosoś
2 lb/900 g łososia
1.5 łyżki majonezu
1.5 łyżeczki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1.5 łyżeczki skórki z cytryny
1.5 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku
Brukselka
1 lb/450 g brukselki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki parmezanu tartego w wiórki
sól
pieprz
Łososia umyć. Jeśli wolimy, pokroić na mniejsze kawałki lub przygotować go do pieczenia w całości i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą. Po bokach ułożyć umytą i poprzekrawaną na połówki brukselkę.
Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Czosnek przepuścić przez praskę.
Posolić połową ilości soli jakiej zwykle używamy, gdyż majonez i parmezan zawierają sól. Z majonezu, soku z cytryny i czosnku przygotować sos. Wysmarować nim łososia.
Skórkę z cytryny wymieszać z bułką tartą, parmezanem i pietruszką. Tak przygotowaną panierką obsypać łososia.
Przygotować zalewę do brukselki - czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać go z oliwą i sokiem z cytryny, a następnie polać zalewą brukselkę. Posypać tartym parmezanem.
Łososia i brukselkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 20 minut, do zabrązowienia się panierki i brukselki.
2 lb/900 g łososia
1.5 łyżki majonezu
1.5 łyżeczki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1.5 łyżeczki skórki z cytryny
1.5 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku
Brukselka
1 lb/450 g brukselki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki parmezanu tartego w wiórki
sól
pieprz
Łososia umyć. Jeśli wolimy, pokroić na mniejsze kawałki lub przygotować go do pieczenia w całości i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą. Po bokach ułożyć umytą i poprzekrawaną na połówki brukselkę.
Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Czosnek przepuścić przez praskę.
Posolić połową ilości soli jakiej zwykle używamy, gdyż majonez i parmezan zawierają sól. Z majonezu, soku z cytryny i czosnku przygotować sos. Wysmarować nim łososia.
Skórkę z cytryny wymieszać z bułką tartą, parmezanem i pietruszką. Tak przygotowaną panierką obsypać łososia.
Przygotować zalewę do brukselki - czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać go z oliwą i sokiem z cytryny, a następnie polać zalewą brukselkę. Posypać tartym parmezanem.
Łososia i brukselkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 20 minut, do zabrązowienia się panierki i brukselki.
No comments:
Post a Comment