Omlet ten to deser i lekki obiad w jednym. jemy go i wtedy, gdy nikt nie ma pomysłu na obiad, i wtedy, gdy niespodziewanie wpadnie gość, a w domu nie ma nic do herbaty. Ponieważ zawsze są jakieś owoce, to dzięki takiemu omletowi szybko można przygotować coś, czemu jeszcze się nikt nie oparł. Omlet można zrobić w wersji z zapiekanymi na nim owocami. Doskonale sprawdziły się w tej wersji śliwki, brzoskwinie i naktarynki. Można też upiec go bez owoców, a dopiero po upieczeniu je dodać - tu rewelacyjnie pasują truskawki, jeżyny, maliny. jagody, maliny. Ponieważ omel jest bez cukru, trzeba go lekko przypruszyć cukrem pudrem lub podać z dodatkiem bitej śmietany.
2 jajka
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka masła
W wersji pieczonej z owocami - 2-3 śliwki lub 1 brzoskwinia lub nektarynka
Do podania - truskawki, maliny, jeżyny, jagody , kiwi, pomarańcza pokrojona na segmenty, banany
Cukier puder
Bita śmietana
Piekarnik nagrzać do temp. 420 F/ 215C.
W czasie gdy piekarnik się grzeje, w misce wymieszać mikserem lub rózgą jajka z mąką i solą. Dodać mleko i dobrze wszystko wymieszać. Na patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, a więc całej metalowej lub z silikonową rączką) rozpuścić masło i wysmarować nim całą jej powierzchnię, łącznie z brzegami. Na tak przygotowaną patelnię wylać ciasto.
Przygotować owoce - śliwki, brzoskwinie, nektarynki wypestkować i pokroić na mniejsze części. Owoce rozłożyć na patelni z ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.
No comments:
Post a Comment