Jogurt
3/4- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1-1.5 łyżki drobno posiekanego koperku
3/4- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1-1.5 łyżki drobno posiekanego koperku
szczypta soli
Polewa
2 łyżki oliwy lub masła
turecka papryka Aleppo
Jajka w koszulkach
2 jajka
2 łyżki octu
1 łyżeczka soli
Opcjonalnie - dodatkowe świeże lub suszone zioła
Naszykować jogurt - wymieszać go z oliwą, koperkiem, solą i czosnkiem bardzo drobno posiekanym lub przepuszczonym przez praskę. Jogurt rozsmarować na talerzu.
W garnku zagotować około 2-2.5 litra wody. Dodać sól i ocet. Jajko rozbić i umieścić na sitku, tak by wodnista część białka odciekła od niego. Przy użyciu dużej łyżki, zamieszać energicznie wodę tak, by utworzył się wir, wyjąć łyżkę i natychmiast delikatnie, choć zdecydowanym ruchem wlać w niego jajko. Gotować około 2-2.5 minuty. Dobrze ugotowane jajko będzie miało płynne i ciepłe żółtko, i ładnie uformowaną koszulkę wokół niego. Jajko wyjąć delikatnie przy użyciu łyżki cedzakowej i odłożyć na czas gotowanie drugiego jajka na ogrzany talerzyk, wyłożony papierowym ręcznikiem.
W czasie gdy drugie jajko się gotuje przygotować polewę - masło lub oliwę umieścić na patelni lub w małym rondelku i podgrzać. Dodać taką ilość papryki jaka nam pasuje. Polewa powinna być dość ciepła, ale nie gorąca. Wystarczy ją po prostu dobrze podgrzać i wymieszać z papryką, a następnie zdjąć patelnię z palnika.
Na talerzu, na którym mamy przygotowany jogurt, położyć oba jajka. Całość polać podgrzaną oliwą z papryką. Dodatkowo można udekorować listkami świeżych ziół (mięta, dodatkowy koperek, pietruszka) lub posypać ziołami suszonymi, takimi jak oregano. Podawać od razu wraz z pieczywem - świeżo upieczone bagietki, najlepiej jeszcze ciepłe, grzanki ze zwykłego chleba, podgrzane kawałki pity lub innego chlebka śródziemnomorskiego.
Uwagi dodatkowe
- Dość często szykowanie tego typu dań zaczynam od wygrzania talerzy, by nie wychłodziły potrawy. Wystarczy wstawić je na 30 sekund mikrofalówki.
- Do jajek po turecku używam dobrej jakości jogurtu naturalnego z tłustego mleka. Przygotowuję porcję od razu na 2-3 dni. Jeśli tak robimy, wówczas na mniej więcej 20 minut przed szykowaniem jajek, należy wyjąć wcześniej przygotowany jogurt i odłożyć jego odpowiednią ilość, by mógł ogrzać się do temperatury pokojowej. Tuż przed naszykowaniem całości, wygrzewam talerz, rozkładam na nim jogurt a następnie układam pozostałe składniki.
- Przez wiele lat nie byłam w stanie robić zadowalających jajek w koszulkach. Zawsze mi się rozwalały i ta koszulka przypominała rozdartą koszulę. Kombinowałam więc na różne sposoby, wykorzystując lepsze i gorsze pomysły z internetu - a to gotując jajka w folii, a to w specjalnych koszyczkach silikonowych. I zawsze coś było nie tak. Dlatego rozumiem obawy osób, które muszą poczekać na ten moment, kiedy zdecydują się nauczyć je robić. W takim przypadku, można zrobić jajka sadzone. Takie przepisy też widziałam. Czasem zresztą sama tak robię, gdy nie mam czasu na jajka w koszulkach. Sukcesem do zrobienia dobrych jajek jest woda zmieszana z odrobiną octu (nie czuć tego w jajkach) oraz zrobienie wiru, w którego środek wpuszcza się delikatnie jajko. Wtedy jajka wychodzą idealne. Warto poćwiczyć, a potem pośmiać się z własnych obaw, bo na pewno jajka tak zrobione na pewno się udadzą.
- Nie lubię octu. Rzadko kiedy mi nie przeszkadza w daniach, ale dodanie go do wody do gotowania jajek nie wpływa na nie smakowo. Jednak jeśli komuś przeszkadza nawet zapach octu, to można go zamienić sokiem z cytryny.
- Czas gotowania jajek - ku mojemu zdziwieniu w wielu przepisach widziałam porady z czasem gotowania sięgającym nawet 4-5 minut. Według mnie wystarczają maksymalnie 2 minut. Jajko nie może być przegotowane, bo nie rozleje się po jogurcie.
- Ilość papryki należy dostosować do swoich możliwości jedzenia ostrych potraw. Wolę smaki delikatniejsze, więc używam około 1/3 łyżeczki papryki. I właśnie dlatego moje masło/oliwa wykorzystane do polania jajek nie jest tak czerwone, jak to można znaleźć na wielu zdjęciach w internecie. jednak jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki, może użyć zdecydowanie więcej papryki, a także dodatkowo posypać nią gotowe jajka.
No comments:
Post a Comment