6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
Krem - trzeba przygotować dzień wcześniej
600 ml śmietany kremówki
260 g białej czekolady dobrej jakości
3 łyżki i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
owoce - maliny do przybrania
ganache lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
Dzień przed zrobieniem rolady przygotować krem. Czekoladę posiekać na drobne kawałki - można też użyć drobinek czekoladowych (chocolate chips). Kremówkę przelać do garnuszka. Podgrzać aż będzie bardzo gorąca, ale nie zawrze, a następnie dodać czekoladę i kawę. Mieszać aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka, jednolita masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc.
Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę oraz kakao i delikatnie łyżką lub szpatułką wmieszać w masę jajeczną. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F / 180 C. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie odlepić od papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem, a całość otulić czystą ściereczką. Trzymać tak aż do ostygnięcia.
Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie połową masy śmietanowo-kawowej. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek owoców. Następnie zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w roladę. Ułożyć na tacce czy talerzu tak, aby brzeg końcowy znalazł się na spodzie - wtedy rolada nam się nie rozwinie. Rozsmarować równo drugą połowę masy. Na wierzchu zrobić esy-floresy z rozpuszczonej czekolady lub ganache, a następnie udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce.
No comments:
Post a Comment