June 21, 2024

Rolada czekoladowa z kremem kawowym

Rolady to żelazna pozycja w repertuarze ciastowym naszej rodziny. Lubią je wszyscy bez wyjątku i dlatego często pojawiają się na specjalne okazje. Rolady mają do siebie też i to, że można je robić w różnych wersjach. Tym razem zmieniłam nieco sposób przygotowania kremu - wykorzystałam krem, jaki zrobiłam do tortów orzechowego i bezowego. Był to absolutny hit i bardzo wszystkim smakował, więc postanowiłam go powtórzyć i w tej wersji. MARZENIE! Ten krem jest tak smaczny, że ciężko się powstrzymać przed podjadaniem..... to znaczy chciałam powiedzieć przed próbowaniem czy na pewno jest dobry. 😉 Jest wart nieco dłuższego przygotowywania niż wcześniej robiony krem z bitej śmietany. 



Rolada
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki 
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli


Krem - trzeba przygotować dzień wcześniej

600 ml śmietany kremówki 
260 g białej czekolady dobrej jakości
3 łyżki i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

dowolny dżem kwaskowy
owoce - maliny do przybrania
ganache lub rozpuszczona czekolada do dekoracji

Dzień przed zrobieniem rolady przygotować krem. Czekoladę posiekać na drobne kawałki - można też użyć drobinek czekoladowych (chocolate chips). Kremówkę przelać do garnuszka. Podgrzać aż będzie bardzo gorąca, ale nie zawrze, a następnie dodać czekoladę i kawę. Mieszać aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka, jednolita masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc.

Następnego dnia, w czasie, gdy ciasto na roladę stygnie, dokończyć szykowanie kremu - przygotowaną dzień wcześniej masę wyjąć z lodówki i przelać do misy miksera.  Przy użyciu końcówki do ubijania białek ubić masę tak jak ubijamy bitą śmietanę. Masę ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Należy uważać, by nie ubijać zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła. Tak przygotowany krem włożyć z powrotem do lodówki.

Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę oraz kakao i delikatnie łyżką lub szpatułką wmieszać w masę jajeczną. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F / 180 C. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. 

Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie odlepić od papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem, a całość otulić  czystą ściereczką. Trzymać tak aż do ostygnięcia. 

Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie połową masy śmietanowo-kawowej. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek owoców. Następnie zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w roladę. Ułożyć na tacce czy talerzu tak, aby brzeg końcowy znalazł się na spodzie - wtedy rolada nam się nie rozwinie. Rozsmarować równo drugą połowę masy. Na wierzchu zrobić esy-floresy z rozpuszczonej czekolady lub ganache, a następnie udekorować owocami.  Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment