May 31, 2024

Serek-deserek

Nie będę kryć, że pomysł "graficzny" nie jest mój, ale oryginał stał się jedynie inspiracją do lekkiego, pysznego deseru. W naszym domu zrobił furorę - i pod względem smaku, i pod względem wyglądu. Zwłaszcza pokrojony idealnie imitował wygląd goudy holenderskiej, którą dość często można znaleźć w naszej lodówce. Myszki - choć nie jestem wielbicielką tych gryzoni - sprawiają, że ten prosty deser zaczyna zachwycać wszystkich - dużych i małych. 😉 Wszystkie dzieci rodzinne i znajome, które próbowały ten deser, bardzo się nim zachwycały. Jest to więc świetna propozycja na deser na Dzień Dziecka, celebrację zakończenia roku szkolnego czy inne dziecięce okazje. Jest to też jeden z deserów, które łatwo przygotować z początkującymi gotowanie/pomaganie w gotowaniu dziećmi. 


900 ml dobrej jakości jogurtu naturalnego z tłustego mleka
400 ml pulpy z mango z puszki jak najmniej słodzonego
1-2 świeże mango
1 galaretka cytrynowa (na 2 szklanki)
28-30 g żelatyny w proszku lub odpowiednik w listkach
3 łyżki soku cytrynowego

1 czerwona galaretka - truskawkowa, poziomkowa lub malinowa (na 2 szklanki)

Opcjonalnie - myszki z galaretki np. Haribo

W misce namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Dobrze wymieszać, by całość się rozpuściła. Dodać galaretkę cytrynową i szklankę wrzącej wody. Ponownie wymieszać, by wszystko dobrze się rozpuściło. Odstawić do przestygnięcia do temperatury pokojowej. 

W czasie gdy galaretka stygnie wyłożyć dno tortownicy o średnicy 8 cali/20 cm papierem. 

Naszykować masę jogurtowo-owocową - jogurt ogrzać do temperatury pokojowej i wymieszać z pulpą z mango z puszki i zmiksowanym świeżym mango. Dodać masę galaretkową i dobrze całość wymieszać. Do tortownicy wlać nieco masy, by przykryła dno. Wstawić tortownicę do lodówki do zastygnięcia, a następnie przelać pozostałą masę i wstawić tortownicę na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Masa musi być dobrze zastygnięta. To będzie nasz "ser".

Czerwoną galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Kiedy ostygnie wylać cienką warstwę na zastygniętą masę mango. Powinno wystarczyć mniej więcej pół szklanki, by cały wierzch pokrył się na czerwono. Warstwa czerwona ma imitować woskową czerwoną warstwę ochronną jaką  widzimy na różnych serach, typu gouda, ementaler czy mini babybel, więc nie może być jej zbyt dużo. Jeśli chcemy, możemy przed wylaniem zrobić kilka dziurek w "serze" - do tego idealnie nadają się łyżeczki-miarki (używam głównie tej o pojemności 1/2 łyżeczki), a jak ich nie mamy, to zwykła łyżeczka też będzie dobra. Mniejsze dziurki, można zrobić wykałaczką lub patyczkiem do sprawdzania czy ciasto jest upieczone. Gotowy deser wstawić do lodówki. 

Kiedy "serek" całkowicie zastygnie wyjąć go z tortownicy - najpierw, przed otworzeniem tortownicy delikatnie obkroić nożem dookoła, a następnie otworzyć jej brzeg. Używając łopatek do tortu lub szerokich noży, przełożyć delikatnie deser na płaski talerz lub paterę do tortów. Na brzegu powykrawać dziurki serowe. 

Jak zrobić dziurki w środku?  😉🧀 😉
Przed podaniem tort pokroić na kawałki. Po ukrojeniu każdego kawałka delikatnie nożem odchylić go na bok i wykroić dziurkę lub dziurki z każdej strony noża, a następnie wysunąć nóż. Można też od razu pokroić na kawałki i poukładać je na talerzykach - wtedy robienie dziurek nie sprawi problemu. 

A co się dzieje z tym co zostaje po dziurach w serze?  😉🧀 😉
Tu z pomocą przyjdzie nam piosenka w wykonaniu Anny Jurksztowicz w piosence Sery, sery, sery:

Rano, choć się kiepsko czuję,
Myślę, czy to się nie marnuje?
Gdy ser dziurkują w swoich biurach
Co robią z tym, co było w dziurach?

Bo jeśli to się poniewiera,
To proszę ja te resztki sera
Spokojnie zagospodaruję
Więc czekam, wcale nie żartuję!

A my po prostu możemy zjeść te kuleczki. 

Serek-deserek udekorować myszkami z galaretki. 

Uwagi dodatkowe
  • Warstwa jogurtowa z mango musi być dość ścisła - pamiętajmy, że imituje ser. Stąd większa niż zwykle ilość żelatyny. Jeśli jogurt jest bardziej płynny można dodać jej ciutek więcej.
  • Jeśli lubimy desery słodsze, można użyć słodzonej puszkowej pulpy z mango i/lub masę "serową" dosłodzić 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment