1 lb / 450 g obranych kartofli
1 lb / 450 g białego sera typu crescenza-stracchino lub feta
1 duża cebula
1/3 lb /150 g mąki pszennej (może być potrzebne nieco więcej, w zależności od wilgotności sera i kartofli)
1 jajko
olej do smażenia
1 jajko
olej do smażenia
sól
Kartofle ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Można wykorzystać resztki kartofli ugotowanych do obiadu w poprzedzającym dniu. Ser również przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju - 1-2 łyżki wystarczą. Ostudzić.
Do kartofli i sera dodać cebulę, jajko i mąkę. W razie potrzeby dosolić. Całość wyrobić na gładką masę. Ciasto nie powinno się lepić do rąk i dać formować. W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo ponad tę z podanych proporcji, bo kluski zrobią się zbyt twarde.
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju - 1-2 łyżki wystarczą. Ostudzić.
Do kartofli i sera dodać cebulę, jajko i mąkę. W razie potrzeby dosolić. Całość wyrobić na gładką masę. Ciasto nie powinno się lepić do rąk i dać formować. W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo ponad tę z podanych proporcji, bo kluski zrobią się zbyt twarde.
Na posypanej mąką stolnicy lub macie silikonowej uformować wałeczki ciasta mniej więcej o średnicy 1 cala/2.5 cm. Lekko je spłaszczać, po czym kroić na kształt kopytek.
W sporym garnku zagotować osoloną wodę. Kiedy zawrze, wkładać do niej porcje klusek i gotować na średniej mocy palniku aż wypłyną na wierzch. Zbyt duża moc palnika sprawi, że woda zacznie zbyt mocno buzować i kluski się rozpłyną zamiast ugotować.
Ugotowane kopytka serowe podawać jako dodatek do dań z sosem lub samodzielne danie z jakąś okrasą typu smażony boczek lub cebula.

No comments:
Post a Comment