February 19, 2025

Serowe kopytka

Wbrew pozorom, nie są to zwyczajne kopytka, a kluski, które można formować w najróżniejsze kształty. Ja wybrałam akurat kształt kopytek, bo dzięki temu robi się je błyskawicznie, ale można je zrobić i w formie większych lub mniejszych kuleczek. Niektórzy nazywają je pierogami ruskimi lub ukraińskimi bez lepienia, gdyż ich głównymi składnikami są ser, kartofle i przesmażona cebula. Moją wersję tych klusek zrobiłam nie ze zwykłym białym serem, ale z włoskim serem crescenza-stracchino, dzięki czemu nabrały one super smaku. Ser ten jest lekko pikanty i kwaskowaty, i to faktycznie podkręciło smak kluseczek. Same kopytka wyszły świetnie, nieporównywalnie pyszniejsze niż najlepsze ruskie pierogi, których - co tu dużo mówić - fanką nigdy nie byłam. Doskonale komponowały się i z mięsem w sosie, i ze skwarkami, i z cebulową okrasą, a nawet z dalem! Podobnie jak wiele innych klusek i pierogów, były również bardzo smaczne w wersji podsmażanej - delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Proste danie, a pyszne w każdej postaci! 


1 lb / 450 g obranych kartofli
1 lb / 450 g białego sera typu crescenza-stracchino lub feta
1 duża cebula
1/3 lb /150 g mąki pszennej (może być potrzebne nieco więcej, w zależności od wilgotności sera i kartofli)
1 jajko
olej do smażenia
sól

Kartofle ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Można wykorzystać resztki kartofli ugotowanych do obiadu w poprzedzającym dniu. Ser również przepuścić przez maszynkę lub praskę. 

Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju - 1-2 łyżki wystarczą. Ostudzić.

Do kartofli i sera dodać cebulę, jajko i mąkę. W razie potrzeby dosolić. Całość wyrobić na gładką masę. Ciasto nie powinno się lepić do rąk i dać formować. W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo ponad tę z podanych proporcji, bo kluski zrobią się zbyt twarde. 

Na posypanej mąką stolnicy lub macie silikonowej uformować wałeczki ciasta mniej więcej o średnicy 1 cala/2.5 cm. Lekko je spłaszczać, po czym kroić na kształt kopytek. 

W sporym garnku zagotować osoloną wodę. Kiedy zawrze, wkładać do niej porcje klusek i gotować na średniej mocy palniku aż wypłyną na wierzch. Zbyt duża moc palnika sprawi, że woda zacznie zbyt mocno buzować i kluski się rozpłyną zamiast ugotować. 

Ugotowane kopytka serowe podawać jako dodatek do dań z sosem lub samodzielne danie z jakąś okrasą typu smażony boczek lub cebula. 

 

 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment