Ciasto
1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
0.5 łyżeczki soli
Farsz
3-4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu lub więcej, jeśli lubimy cynamon
Śmietana do podania
1 szklanka kwaśnej śmietany (sour cream)
1/2 szklanki mleka
cukier do smaku
Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
W czasie gdy ciasto odpoczywa, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem.
Ciasto na pierogi rozwałkować na taką grubość jaką lubimy. Szklanką czy też obręczą wykrawać kółka. Na środku ułożyć nadzienie. Zlepić brzegi, a gotowe pierogi ułożyć na lekko obmączonej tacce lub wyłożonej matą silikonową czy też papierem do pieczenia.
W sporym garnku zagotować wodę. Do wody dodać sól - ok. 2 łyżeczek na 4 litry. Kiedy woda zawrze, włożyć porcję pierogów - mniej więcej 12-15. Gotować około 5 minut. Odcedzić i ułożyć na wygrzanym półmisku.
W kubeczku wymieszać kwaśną śmietanę z mlekiem i doprawić według uznania cukrem. Podawać jako dodatek do pierogów.
Uwagi dodatkowe
- starte jabłka zazwyczaj układam na sitku by odciekał z nich nadmiar soku

No comments:
Post a Comment