March 07, 2025

Gâteau invisible aux pommes, czyli niewidzialna szarlotka w wersji bezglutenowej

Na lekcji geografii potrzebny był nam strudel z jabłkami. Tyle, że nie bardzo mogłam zrobić go w wersji bezglutenowej, więc, wybór padł na niewidzialną szarlotkę, która może udawać środek strudla, zwłaszcza jeśli doda się orzechów i rodzynek. Oczywiście piekąc to ciasto, mogłam użyć mąkę bezglutenową, ale zdecydowałam się na mąkę migdałową, gdyż ta wersja wydawała mi się bardziej przypominająca nadzienie do strudla. No i wyrzuty sumienia z powodu objadania się ciastem są mniejsze. No dobrze - ciut mniejsze. 😉
Smakowo ciasto jest dobre, choć nieco się rozpada, zupełnie jakby mąka migdałowa nie dała rady połączyć składników. Ale zupełnie nie przeszkadzało to w konsumpcji - smakowało i dorosłym, i dzieciom. Zniknęło błyskawicznie i to nawet bez dodatku lodów, które towarzyszą strudlowi czy szarlotkom. 😉 

3 jajka
10 łyżek/150 ml mleka
1.5 oz/45 g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki / 60 g mąki migdałowej
1/3 szklanki / 80 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć, ale naprawdę podnosi walory smakowe)
szczypta soli
6 sporych jabłek - to ok. 2.2 lb/1 kg po obraniu i starciu
płatki migdałów i cukier puder do posypania po wierzchu



Foremkę keksówkę o wymiarach zbliżonych do  4.5in x12in / 12cmx36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Jajka wymieszać z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać, tak by nie powstały grudki. Dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać. Odstawić na bok. 

Jabłka obrać i zetrzeć na plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki. Można też pokroić je na równe plasterki. Włożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać, tak by każdy plasterek jabłka miał szansę zanurzyć się w cieście. Warstwami przełożyć do foremki nieco dociskając. Pozostałe w misce ciasto wylać na jabłka. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów. 

Nastawić piekarnik na temperaturę 375 F/180 C. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego  piekarnika i piec około 60 minut, aż jabłka i migdały dobrze się zarumienią z wierzchu - powinny mieć jasno brązowy kolor, choć miejscami mogą być nawet nieco mocniej przypieczone. 


Wyjąć foremkę z piekarnika i poczekać aż ciasto przestygnie i nieco stężeje. Wyłożyć je na deseczkę lub płaski podłużny talerz, posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

Podawać z lodami waniliowymi lub sosem karmelowym. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment