March 04, 2025

Gniazdka

Jak Zapusty, to Zapusty,
Chrusty, pączki, boczek tłusty
Zatańczyli, zahulali,
Bo od środy post już mamy.

Może tańce i hulanki się nie szykują, ale za to ostatnie folgowanie na słodko! Tym razem gniazdka zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Wymagają nieco sprawności, by się nie poparzyć przy pozbywaniu się papierków, ale też i bez przesady - każdy kto robił pączki czy faworki, da sobie radę. A warto spróbować czegoś innego zanim nastaną postne dni. To co? Robimy? Zdążymy jeszcze przed północą! 😉

A tak przy okazji. Pączki te, niczym fasolka po bretońsku czy ryba po grecku nie mają nic wspólnego z miejscami, którym są przypisywane. Ani w Wiedniu, ani w Hiszpanii takich się nie uświadczy. Co nie znaczy, że nie są smaczne. 😉


Ciasto
1 szklanka wody
1 pałka /110 g masła
7 oz/ 200 g mąki
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka mocnego alkoholu
szczypta soli

olej do smażenia

Lukier
szklanka cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wrzącej wody


W garnku rozpuścić masło, pilnując, by się nie przypaliło. Dodać wodę i zagotować. Do wrzącej wody wsypać mąkę i całość energiczne rozmieszać mikserem lub rózgą kuchenną, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy ciasto ostygnie, wmieszać w nie jajka, dodając każde z osobna i dobrze mieszając zanim dodamy następne. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sól i alkohol i dobrze wymieszać na gładka masę. 

Olej nalać do garnka i rozgrzać do temperatury 30 F/175 C. W czasie, gdy olej się rozgrzewa, pociąć papier na kwadraty o boku 4 cali/10 cm. Każdy kawałeczek papieru lekko natłuścić. Dzięki temu gniazdka będą łatwo zsuwać się do oleju. 
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką - u mnie była to Wilton #6B, ale spokojnie można użyć i innej.  Kółeczka-gniazdka wyciskać na przygotowane wcześniej kwadraty z papieru. Wykładać  je delikatnie na rozgrzany olej papierem do góry - gniazdka albo po prostu się zsuwają łatwo do oleju, albo momentalnie odpadają od papieru w momencie zetknięcia się z olejem.  Smażyć je z obu stron na jasno brązowy kolor. 


Odcedzać i układać na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a dopiero potem układać na kratce do pełnego ostudzenia. 



Przygotować lukier ucierając wszystkie jego składniki. Ostudzone gniazdka polewać lukrem.



 
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment