Ciasto*
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany
Nadzienie
1/2 pora (jasna część)
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia
4 jajka
150 ml śmietany kremówki
100 g sera koziego
100 g sera żółtego/parmezanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Następnie na dość głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać pora i smażyć mieszając, aż się zeszkli; dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, uważając, by się nie przypalił. Wlać śmietanę i dodać pokruszony serek kozi, po czym dusić całość aż do momentu gdy serek się rozpuści. Dodać łososia pokrojonego na kawałki i doprawić całość solą i pieprzem. Ostudzić.
Jajka roztrzepać po czym dodać ostudzonego nadzienia. Na koniec dodać starty ser żółty. Całość dobrze wymieszać.
Formę do pieczenia tarty wykleić cienko wcześniej przygotowanym ciastem. Na ciasto wylać nadzienie i wyrównać je. Piec około 30-40 minut w temperaturze 375 F (185 C). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed podaniem.
Formę do pieczenia tarty wykleić cienko wcześniej przygotowanym ciastem. Na ciasto wylać nadzienie i wyrównać je. Piec około 30-40 minut w temperaturze 375 F (185 C). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed podaniem.
* Z tej porcji ciasta można zrobić kilka spodów do quiche'a. To co nam zostanie warto w mniejszych porcjach zamrozić.