30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
100 ml letniego mleka
400 g mąki
50 g cukru
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
170 g masła (1.5 pałki) w temperaturze pokojowej
Nutella
1 żółtko + 3 łyżeczki wody
Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru oraz letnim mlekiem. Odstawić na mniej więcej 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Gdyby ciasto zbytnio się lepiło dodać troszkę mąki, ale niezbyt dużo. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę. Bułeczki można zrobić dwoma sposobami. Rozpłaszczyć ciasto na placek i lekko porozciągać palcami tak by miał grubość ok. 1 cm. Szklanką lub obręczą wykrawać kółka. Używałam kółka o średnicy 2.5 cala/6.5 cm. Na każde nałożyć troszkę nutelli i dobrze zakleić. Można też po prostu odrywać po kawałeczku ciasta, rozpłaszczać w dłoni na mały placek i nakładać w niego nutellę.
Gotowe bułeczki kłaść w formie lub na blasze wyłożonej papierem. Jeśli nie chcemy, by bułeczki się zlepiły, można użyć papilotek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 -1 godzinę. Posmarować rozbełtanym z wodą żółtkiem.
Wstawić do piekarnika zimnego nastawionego na 370 F. Piec ok. 15-20 minut od momentu gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę lub do momentu, gdy bułeczki są lekko brązowe.
Uwagi dodatkowe
- suchych drożdży nie trzeba rozrabiać, ale przyznam, że wolę to zrobić, by sprawdzić czy nadal są dobre. A i ciasto zdaje się szybciej rosnąć gdy drożdże są już nieco rozrobione
- zamiast nutelli można wykorzystać inne kremy - pistacjowy czy migdałowy
No comments:
Post a Comment