April 04, 2018

Zupa à la meksykańskie taco

Nie nazwałabym tej zupy meksykańską, gdyż wyszłoby jak z rybą po grecku i innymi potrawami polskimi, udającymi potrawy z innych kuchni. 😉 Zupa ta niewątpliwie przypomina smakiem meksykańskie potrawy, w tym taco. Powstała przypadkowo, niemal ze znudzenia innymi zupami i z chęci znalezienia nowych smaków. Stąd w zupie praktycznie jarzynowej zaczęły znajdować miejsce dodatkowe produkty z grupy co by tu jeszcze pasowało. I tak powstała zupa, która się okazała zupełnie niezła. A na pewno zdrowa i pożywna. Idealna do szybkiego ugotowania i do podania na obiad czy wzięcia na lunch.


1 pierś kurczaka
1/2 pora 
1-2 marchewki 
1 puszka kukurydzy
1/2 cebuli 
2 ząbki czosnku  
2 litry bulionu, rosołu lub wody
5-6 łyżek ryżu
śmietana
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sok z 1 limonki
sól do smaku

Opcjonalnie - ostra papryka, suszone chilli, awokado, świeża pietruszka lub kolendra, chipsy kukurydziane

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a czosnek zmiażdżyć lub przepuścić przez praskę. 

W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę; zeszklić cebulę i pora. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by się nie przypalił. Zalać bulionem lub rosołem lub wodą. Kiedy całość zawrze, dodać marchewkę, kurczaka i ryż. Doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Pół puszki kukurydzy zmiksować blenderem i dodać do zupy wraz z pozostałą kukurydzą. Gotować, aż ryż i marchewka będą miękkie. Doprawić śmietaną i sokiem z limonki.

Tę zupę można podawać na różne sposoby - w wersji bazowej, bez żadnych dodatków lub wzbogaconej - z chipsami, posypaną pietruszką lub kolendrą. Dodatkowo można podać awokado pokrojone w kostkę lub plasterki.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment