1 pierś kurczaka
1/2 pora
1-2 marchewki
1 puszka kukurydzy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 litry bulionu, rosołu lub wody
5-6 łyżek ryżu
śmietana
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sok z 1 limonki
sól do smaku
Opcjonalnie - ostra papryka, suszone chilli, awokado, świeża pietruszka lub kolendra, chipsy kukurydziane
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a czosnek zmiażdżyć lub przepuścić przez praskę.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę; zeszklić cebulę i pora. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by się nie przypalił. Zalać bulionem lub rosołem lub wodą. Kiedy całość zawrze, dodać marchewkę, kurczaka i ryż. Doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Pół puszki kukurydzy zmiksować blenderem i dodać do zupy wraz z pozostałą kukurydzą. Gotować, aż ryż i marchewka będą miękkie. Doprawić śmietaną i sokiem z limonki.
Tę zupę można podawać na różne sposoby - w wersji bazowej, bez żadnych dodatków lub wzbogaconej - z chipsami, posypaną pietruszką lub kolendrą. Dodatkowo można podać awokado pokrojone w kostkę lub plasterki.
No comments:
Post a Comment