1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru (w przepisie oryginalnym była jedna, ale ostatnio zmniejszyłam ilość cukru i wcale nikomu to nie przeszkadza)
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g truskawek
2 pałki rabarbaru
tłuszcz do nasmarowania formy
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Jajka wymieszać z olejem. Następnie dodać cukier. Dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i proszek. Ponownie dobrze wymieszać, by wszystkie składniki połączyły się w gładką masę. Dodać owoce - truskawki w całości, a rabarbar pokrojony na kawałki. Wmieszać je w ciasto.
Naczynie do pieczenia (tortownicę o średnicy 8"/ 20 cm lub podobnej pojemności formę o innym kształcie) nasmarować tłuszczem. Ja dodatkowo wyłożyłam dno tortownicy papierem, by łatwiej było przenieść ciasto na talerz.
Ciasto z owocami przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 350F/170 C przez ok. 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.

No comments:
Post a Comment