Ciasto
8 jajek
210 g jasnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g kakao
6 łyżek oleju
Krem śmietankowy z bakaliami
300 ml śmietany kremówki
190 ml mleczka skondensowanego słodzonego
7 g żelatyny
50 ml wody
50-100 g czekolady
50 g orzechów (np. pekan lub laskowych)
100 g śliwek suszonych
Poncz do nasączenia
200 ml wody
3 łyżeczki kawy instant
50 ml mocnego alkoholu
Polewa
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
100 g drobno posiekanych orzechów do posypania boków
1 słoiczek kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
kilka czekoladek fererro rocher
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej i puszystej piany. Dobrze ubita piana powinna praktycznie potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad; całość jednak będzie płynna. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 9 cali / 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować tłuszczem. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 340/170ºC przez około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotować krem. Czekoladę, orzechy i śliwki drobno posiekać. Żelatynę zalać wrzącą wodą i mieszać aż rozpuści się. Zimną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Żelatynę połączyć z mleczkiem skondensowanym, a następnie całość połączyć z ubitą śmietaną. Wmieszać delikatnie pozostałe dodatki. Dobrze wszystko wymieszać.
Przygotować poncz do nasączenia tortu. W gorącej wodzie rozpuścić kawę i cukier. Dodać alkohol.
Ostudzone ciasto na tort podzielić na trzy blaty. Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Blat posmarować połową dżemu, a następnie kremem i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć połową pozostałego ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć ponczem pozostałą mieszanką kawową. Tortownicę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a nawet całą noc, by krem dobrze zastygł.
Przygotować polewę - żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wszystko wymieszać i przestudzić.
Tort wyjąć z tortownicy i przełożyć na talerz lub paterę. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Boki przystroić orzechami, a na wierzchu ułożyć połówki czekoladek fererro rocher. Schłodzić minimum 2 godziny.