April 16, 2018

Tort czekoladowy à la czekoladki fererro rocher

Tort, czekoladowy z kawowym nasączeniem. Dużo orzechów w masie i przystrojeniu. W kremie, wśród kawałków czekolady ukryte śliwki suszone, by dzieci się nie domyśliły. Blaty posmarowane powidłem śliwkowym. A na wierzchu udekorowany połówkami czekoladek fererro rocher. Całość przepyszna - nie za słodka, idealna wręcz w smaku, mimo sporej ilości czekolady. Nic więc dziwnego, że zniknął dość szybko. Najważniejsze jednak, że smakował tej, dla której był przeznaczony dla uczczenia jej szczególnego dnia. Tej, która co chwila mnie zadziwia swoją skromnością i swoim dobrym serduszkiem. Od małego. Naszej Julci. 

Ciasto
8 jajek
210 g jasnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g kakao
6 łyżek oleju

Krem śmietankowy z bakaliami
300 ml śmietany kremówki
190 ml mleczka skondensowanego słodzonego
7 g żelatyny
50 ml wody
50-100 g czekolady
50 g orzechów (np. pekan lub laskowych)
100 g śliwek suszonych

Poncz do nasączenia
200 ml wody
3 łyżeczki kawy instant
50 ml mocnego alkoholu

Polewa
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

100 g drobno posiekanych orzechów do posypania boków
1 słoiczek kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych

kilka czekoladek fererro rocher

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej i puszystej piany. Dobrze ubita piana powinna praktycznie potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad; całość jednak będzie płynna. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 9 cali / 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować tłuszczem. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 340/170ºC przez około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotować krem. Czekoladę, orzechy i śliwki drobno posiekać. Żelatynę zalać wrzącą wodą i mieszać aż rozpuści się. Zimną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Żelatynę połączyć z mleczkiem skondensowanym, a następnie całość połączyć z ubitą śmietaną. Wmieszać delikatnie pozostałe dodatki. Dobrze wszystko wymieszać.

Przygotować poncz do nasączenia tortu. W gorącej wodzie rozpuścić kawę i cukier. Dodać alkohol.

Ostudzone ciasto na tort podzielić na trzy blaty. Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Blat posmarować połową dżemu, a następnie kremem i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć połową pozostałego ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć ponczem pozostałą mieszanką kawową. Tortownicę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a nawet całą noc, by krem dobrze zastygł.

Przygotować polewę - żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wszystko wymieszać i przestudzić.

Tort wyjąć z tortownicy i przełożyć na talerz lub paterę. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Boki przystroić orzechami, a na wierzchu ułożyć połówki czekoladek fererro rocher. Schłodzić minimum 2 godziny.








Print Friendly and PDF