Zasadniczo dietetycy nie polecają smoothies, gdyż według nich owoce w procesie miksowania tracą błonnik i stają się one bogatymi w cukier i niewiele różniącymi się od wysokocukrowych i wysoko kalorycznych napojów. I choć jest prawdą, że owoce i soki z nich wyciśnięte zawierają sporą dawkę cukru, to nie jest to rafinowany cukier dodawany do napojów owocowych czy bąbelkowych. Dlatego teraz, kiedy jest sezon cytrusowy warto skusić się na podwójnie pomarańczowe smoothie. Podstawowymi składnikami są pomarańcze i jogurt. Od nas i tego jakie pomarańcze wybierzemy zależy jaki będzie miało smak i kolor.
2 pomarańcze
150 g jogurtu
150 g jogurtu
Jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i umieścić w kielichu blendera. Dodać jogurt i zalać całość sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy. Zmiksować wszystkie składniki, przelać do szklanki i od razu wypić.
Uwagi dodatkowe
- W zależności od gatunku pomarańczy, smoothie będzie miało mniej lub bardziej intensywny kolor - do zdjęć wykorzystałam pomarańcze navel, z których smoothie wyszło o delikatniejszej barwie i Cara Cara, z których wyszło smoothie o intensywniejszym kolorze. Warto eksperymentować z różnymi pomarańczami.
- Kiedy robię smoothie, miksuję składniki dość krótko, tak by nie miało zupełnie gładkiej konsystencji.
- Jogurt należy dobrać w zależności od naszych upodobań. Można użyć jogurtu smakowego - na przykład waniliowego, pomarańczowego, cytrynowego, a można dodać jogurt naturalny lub grecki.
- Bardzo często dodaję do smoothie prażone siemię lniane. Dzięki temu staje się ono bardziej pożywne, a przy okazji nabiera lekko orzechowego smaku. Można też dodać i innych ziarenek, zgodnie z upodobaniami.
- Smoothie można też wykorzystać z granolą - idealna kombinacja na lekkie śniadanie.
Ehh, no nie polecają, ale może nie skończę z nadwagą, nadciśnieniem i wszystkim nad od takiego koktailu raz na jakiś czas :)
ReplyDelete