Kuleczki ryżowe Arancini z grilowanymi krewetkami i dynią |
Czemu to wspominam w kontekście FareStart? Kiedy byłam tu, pomyślałam, że jest to miejsce, gdzie idee pozytywizmu i pomocy innym zostały wprowadzone w życie, FareStart robi dokładnie to samo co robił Wokulski - pomaga stanąć na nogi tym, którzy pogubili się w swoim życiu czy też z różnych powodów znaleźli się w kiepskim położeniu. Obok FareStart przechodziłam wracając z pracy wiele razy. Zwróciło moją uwagę tym, że w niektóre dni było na sali pełno ludzi jedzących obiad, podczas gdy w inne dni sala była pusta i nic się tam nie działo. Zupełnie przypadkowo dowiedziałam się, że jest to restauracja, ale inna niż zwykle. Tu bowiem uczą się zawodu ludzie po przejściach - i ci dorośli, i młodzież licealna. Zapewnia się im skromne warunki do życia, np. w postaci stypendiów, a przede wszystkim uczy ich zawodu kucharza. Z tego co usłyszałam w samej restauracji, ponad 90% absolwentów znajduje zatrudnienie w ciągu 3 miesięcy od ukończenia nauki. Kiedy słuchałam o tym jedząc obiad, przypomniał mi się Wokulski, który nie dał po prostu paru groszy, a pomógł stanąć na nogi tym, którym nie powiodło się z tych czy innych powodów.
Codziennie chodząc po Seattle widzę dziesiątki żebraków - wielu pod wpływem używek, wielu z mniej lub bardziej widocznymi (a co za tym idzie zaniedbanymi) symptomami zaburzeń psychicznych. Widuję ich zjeżdżając z autostrad, na skrzyżowaniach, przy wyjazdach z parkingów. Wielu już poznaję, bo stoją w tych miejscach od miesięcy czy lat. Co jakiś czas, ktoś da im pieniądze, które - według statystyk - najczęściej nie są przeznaczane na jedzenie. Czasem ktoś poda im jedzenie, które nie zawsze jest przyjmowane, a bywa, że ląduje w koszu na śmieci. Pomoc ta zagłusza nasze wyrzuty sumienia i tak na dobrą sprawę nie jest pomocą. Oczywiście, by pomóc tak jak to robił Wokulski trzeba mieć środki, a przede wszystkim ci, którym pomagamy, muszą chcieć zmiany swojej sytuacji, a z tym bywa różnie.
Konfit z kurczaka |
Tort czekoladowy z kandyzowanymi pomarańczami i sosem kokosowym |
Duszona łopatka jagnięca podana z buraczkami i marchewką |
Gołąbki z duszonym selerem korzeniowym i kurkami podane z buraczkami i marchewką |
Od czasu naszych wizyt w FareStart śledzę czwartkowe menu w dni kiedy idziemy do teatru czy na koncert. Miejsce to stało się dla mnie bowiem restauracją, gdzie nie tylko można zjeść nietuzinkowy obiad, ale i nabrać poczucia, że w ten sposób wzięło się udział w czymś co pomaga innym.
Tarta gruszkowa z sosem waniliowym i ziarenkami |
FareStart Restaurant
700 Virginia St
Seattle, WA 98101
206.267.7601
No comments:
Post a Comment