1.5 szklanki mąki
1 jajko
8 łyżek rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru - demerara lub muscovado, zależy który mamy i który preferujemy
1 łyżeczka ekstraktu wanilii - użyliśmy własnej z tego przepisu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki chocolate chips lub pokruszonej czekolady
Piekarnik nagrzać do 350 F/ 175C.
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać esencję waniliową i ostudzone masło, a następnie sodę i mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodając pod koniec czekoladę.
Na formę ciasteczkową, wyłożoną papierem nakładać łyżeczką do herbaty masę ciasteczkową, pamiętając o zachowaniu odstępów, by ciasteczka się nie pozlepiały.
Piec ok. 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ochronić przed natychmiastowym zjedzeniem lub zacząć przygotowywać następną porcję. 😋😉
No comments:
Post a Comment