March 01, 2019

Ciasteczka z czekoladą (chocolate chip cookies)

Nic tak nie rozgrzewa w zimowy dzień, jak porcja ciasteczek z kawałkami czekolady i ze szklanką mleka. Tak przynajmniej uważają moje dzieci, które momentalnie po zasypaniu nas śniegiem, największym jaki odnotowano w rejonie Seattle od 1949 r., pod kierunkiem Oli przystąpiły do akcji "ciasteczko". Krótko potem zaczął po domu roznosić się piękny zapach - wtedy już najgorszy mróz i śnieg przestały nam przeszkadzać.  W naszej zimowej Narni zrobiło się przytulnie i bardzo apetycznie. Nie pozostało nic innego, jak skorzystać ze śnieżnej wymówki, opatulić się kocem i wcinając ciasteczka poleniuchować czytając książkę. Albo poleniuchować oglądając kolejne odcinki "Friends". 😉 
1.5 szklanki mąki
1 jajko
8 łyżek rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru - demerara lub muscovado, zależy który mamy i który preferujemy
1 łyżeczka ekstraktu wanilii - użyliśmy własnej z tego przepisu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki chocolate chips lub pokruszonej czekolady

Piekarnik nagrzać do 350 F/ 175C. 

Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać esencję waniliową i ostudzone masło, a następnie sodę i mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodając pod koniec czekoladę. 

Na formę ciasteczkową, wyłożoną papierem nakładać łyżeczką do herbaty masę ciasteczkową, pamiętając o zachowaniu odstępów, by ciasteczka się nie pozlepiały. 

Piec ok. 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ochronić przed natychmiastowym zjedzeniem lub zacząć przygotowywać następną porcję. 😋😉











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment