1 średnia dynia piżmowa (butternut squash)*
1 szklanka soczewicy
1 (14 oz - 400 g) puszka pomidorów
1 cebula
oliwa lub olej
1/2 łyżeczki mięty suszonej
1 łyżeczka kuminu
ok. 1- 1.5 litra wody lub bulionu (warzywny lub mięsny - jak kto woli)
Do przyprawienia - papryka ostra, papryka słodka, sól
Cebulę posiekać - może być grubo. Zeszklić na oleju. Dodać soczewicę, chwilę smażyć razem, po czym zalać wodą lub bulionem. Dodać pociętą w kostkę dynię. Doprawić miętą i kuminem. Całość gotować do miękkości.
Dodać pomidory i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zblendować wszystko na gładki krem. Doprawić paprykami i solą.
Podawać z chlebem typu sagnak lub bagietką lub innym ulubionym - u mnie był to świeżo upieczony chlebek z bardzo chrupiącą skórką. Podając można też dodać kleksa z kwaśnej śmietany.
*Zamiast dyni, wykorzystałam resztkę - taką większą - zupy dyniowej.
Inspiracja - Jadłonomia
No comments:
Post a Comment