Przez wiele lat kisiłam ogórki bawiąc się w pasteryzowanie ich. Ale od pewnego momentu stosuję dwie sprawdzające się metody. Jedna to kiszenie od razu od razu na zimę w przeznaczonych do tego celu słoikach. Metoda druga, to zostawianie z każdego kiszenia w kamiennym garnku porcji ogórków, które już po zakiszeniu trafiają do słoików i są odstawiane na zimę. Jedna i druga metoda sprawdza się świetnie, a ogórki doskonale nam się przechowują. I niezależnie od metody są równie smaczne.
Co zrobić z nadmiarem soku z ogórków jaki nam został?
Sok z ogórków można przelać do pojemniczków i zamrozić, a zimą używać do dokwaszania zupy ogórkowej lub do picia. Sok z ogórków kiszonych jest bardzo zdrowy i smaczny. Nie trzeba mieć kaca, by go pić. 😉
- jeśli używamy słoików amerykańskich (Ball) z dwuczęściowymi pokrywkami, najlepiej jest wybrać te z szerszym otworem (wide mouth) - wygodniej się do nich wkłada ogórki i wszelkie dodatki.Używając takich słoików, w początkowej fazie nakrywamy je ściereczką/gazą bo do ogórków nie dostały się żadne zanieczyszczenia, a kiedy są gotowe, zamykamy je pokrywką.
- jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia ogórków, można część wody zastąpić sokiem z poprzedniego kiszenia ogórków. To sprawi, że już po dniu, będziemy mieć ogórki małosolne
- zazwyczaj najpierw układam w garnku większe ogórki, a te mniejsze na wierzchu. To one pierwsze się ukiszą i kiedy je wyjadamy, te większe dochodzą do siebie
- wszelkie liście jakich używamy do kiszenia, zawsze należy włożyć na dno naczynia, w którym kisimy ogórki. Zapobiega to ich wypływaniu i pleśnieniu
- jest wiele sposobów używaniu czosnku do kiszenia - całe główki, z odkrojoną górną częścią, całe ząbki czosnku, ząbki czosnku przekrojone na połówki czy też posiekany czosnek. Zazwyczaj używam całych ząbków, zakiszony z ogórkami czosnek wykorzystuję później do zup, mięsa czy sałatek. Posiekanego czosnku używam do kiszenia tylko wtedy, gdy wcześniej kupię w Costco torbę obranych ząbków czosnku i posiekane mrożę - sprawdza się równie dobrze jak całe ząbki czosnku
- ilość czosnku zależy przede wszystkim od naszych upodobań smakowych - jak bardzo czosnkowe mają być ogórki. My lubimy mocno czosnkowe, więc na duży garnek kamionkowy o pojemności ok. 5 l (pusty)/3.5 l (wypełniony ogórkam) daję około 10-12 ząbków
- koper - według mnie nie ma różnicy czy jest świeży czy suszony. Często pod koniec sezonu kupuję i suszę koper na następny sezon, kiedy już są ogórki, a kopru jeszcze nie ma. Nigdy też nie jestem w stanie zużyć całego pęczka kopru jaki kupuję i o ile te ogórki, które kupuję wraz z koprem, są kiszone ze świeżym, o tyle kolejne, kupione po kilku dniach już z tym lekko podsuszonym. Wszystkie smakują tak samo!
- miłośnicy ostrzejszych smaków mogą zaostrzyć smak ogórków zwiększając ilość chrzanu lub nawet dodając papryczkę chilli
No comments:
Post a Comment