1000 g dojrzałych pomidorów
200 g jasnego chleba np. bułki
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
woda
Do przybrania
szynka typu jamon iberico (z braku tejże zastąpiłam szynką parmeńską)
2 jajka
Pomidory umyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia. Przy użyciu blendera zmiksować na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Całość przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do uzyskanej masy dodać pokrojony chleb bez skórki, posiekany czosnek i oliwę. Raz jeszcze całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dobrze schłodzić w lodówce.
W czasie gdy zupa się chłodzi, ugotować jajka na twardo, a następnie posiekać je drobno, zaś szynkę pokroić w kostkę.
Podawać salmorejo przybrane jajkami i szynką.
Inspiracja: Cocina abierta
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
woda
Do przybrania
szynka typu jamon iberico (z braku tejże zastąpiłam szynką parmeńską)
2 jajka
Pomidory umyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia. Przy użyciu blendera zmiksować na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Całość przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do uzyskanej masy dodać pokrojony chleb bez skórki, posiekany czosnek i oliwę. Raz jeszcze całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dobrze schłodzić w lodówce.
W czasie gdy zupa się chłodzi, ugotować jajka na twardo, a następnie posiekać je drobno, zaś szynkę pokroić w kostkę.
Podawać salmorejo przybrane jajkami i szynką.
Inspiracja: Cocina abierta
No comments:
Post a Comment