Wykonanie tego deseru, choć nie jest trudne, ale wymaga czasu i troszkę pracy. Jednak biorąc pod uwagę jak pyszny jest efekt końcowy, naprawdę warto jest go zrobić. Dodatek owoców nie jest konieczny, ale - jak to często bywa - wzbogacają one deser. Stąd warto dodać maliny czy truskawki.
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki kremówki (whipping lub heavy whipping cream) plus 1/2 do dekoracji
8 oz (240 g) gorzkiej czekolady - użyłam 70%
2 łyżeczki masła
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Opcjonalnie: 2 łyżeczki brandy lub mocnego likieru, owoce i wiórki czekolady do dekoracji
W garnku utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolać śmietanę, cały czas mieszając masę jajową, a następnie ustawić garnek palniku i kontynuując mieszanie podgrzewać masę, aż zacznie gęstnieć. Nie powinno się dopuścić do wrzenia masy, gdyż może się ściąć.
Drobno posiekaną czekoladę ułożyć w misce. Przez sitko przelać do miski podgrzaną masę jajeczno-śmietankową. Mieszać całość aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady. Masa powinna być na tyle ciepła, że stopi ona czekoladę. Gdyby tak nie było, można ją leciutko podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Gotowy budyń nałożyć do małych szklaneczek lub miseczek. Wstawić do lodówki do schłodzenia i pełnego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki kremówki (whipping lub heavy whipping cream) plus 1/2 do dekoracji
8 oz (240 g) gorzkiej czekolady - użyłam 70%
2 łyżeczki masła
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Opcjonalnie: 2 łyżeczki brandy lub mocnego likieru, owoce i wiórki czekolady do dekoracji
W garnku utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolać śmietanę, cały czas mieszając masę jajową, a następnie ustawić garnek palniku i kontynuując mieszanie podgrzewać masę, aż zacznie gęstnieć. Nie powinno się dopuścić do wrzenia masy, gdyż może się ściąć.
Drobno posiekaną czekoladę ułożyć w misce. Przez sitko przelać do miski podgrzaną masę jajeczno-śmietankową. Mieszać całość aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady. Masa powinna być na tyle ciepła, że stopi ona czekoladę. Gdyby tak nie było, można ją leciutko podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Gotowy budyń nałożyć do małych szklaneczek lub miseczek. Wstawić do lodówki do schłodzenia i pełnego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.
No comments:
Post a Comment