Zanim zaczniemy gotować, kilka uwag na temat składników, które nie są typowymi składnikami przeciętnej nieazjatyckiej spiżarni:
Sos sojowy - najlepiej mniej słony (light) gdyż regularny może sprawić, że danie będzie zbyt słone.
Ciemny sos sojowy - nadaje daniu koloru, ale jeśli nie mamy go, sos sojowy jest wystarczający i należy odpowiednio zwiększyć jego ilość
Sos hoisin - nadaje głębi smaku, więc warto go dodać. Często jest dodawany do azjatyckich potraw na wynos, więc jeśli go nie chcemy kupować w dużej ilości, warto zawsze zachować takie pakiety z sosem
Ciemny ocet chiński - jeśli nie mamy, można zastąpić octem balsamicznym
Chińskie wino Shaoxing - jeśli nie mamy, na co jest duża szansa, jeśli na stałe nie gotujemy azjatyckich potraw, można zastąpić wytrawnym sherry lub octem ryżowym
Pieprz sichuan lub szechuan - to jest naprawdę ciężko zastąpić, bo jest to kluczowa przyprawa. Jeśli faktycznie nie ma innego wyjścia można użyć kombinację czarnego pieprzu i kolendry
Mięso
28 oz /800g wołowiny
1 łyżka wina shaoxing lub wytrawnego sherry
1 łyżka sosu sojowego light
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Sos
1/2 cup wywaru z mięsa - można zastąpić wodą
5 łyżek sosu sojowego - najlepiej light
2 łyżki ciemnego chińskiego octu lub octu balsamicznego
2 łyżki wina shaoxing lub wytrawnego sherry
2 łyżeczek ciemnego sosu sojowego (dark soy sauce)
2 łyżeczki sosu hoisin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Stir Fry
1.5 łyżki/4-6 ząbków zmiażdżonego czosnku
1 łyżka tartego lub drobno posiekanego imbiru
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
1/3 żółtej papryki
8-10 suszonych papryczek chilli*
1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego**
4 zielone cebulki (sam szczypior)
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Opcjonalnie: olej sezamowy (roasted sesame oil)
* ilość papryczki chilli należy dostosować do smaku; ja zastąpiłam ją pokruszoną i nie dodałam w kawałkach
**ilość pieprzu zdecydowanie należy dostosować do swoich możliwość jedzenia ostrych potraw. W oryginalnym przepisie była trzykrotnie większa ilość pieprzu - zdecydowanie za dużo jak na mnie i pozostałą niemal całą część rodziny
Przygotować sos mieszając w misce wszystkie składniki.
Na suchej patelni podprażyć pieprz, a następnie go zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu. Tak samo, na suchej patelni podprażyć orzeszki i odstawić je na bok.
Na dobrze rozgrzanej patelni lub woku, na dwóch łyżkach oleju obsmażyć z każdej strony zamarynowane mięso. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni, na pozostałym oleju podsmażyć czosnek i imbir oraz papryki. Dodać przygotowany sos, a kiedy zacznie gęstnieć dodać mięso, przyprawy i orzeszki. Smażyć ok. 2 minut. Na ostatnią minutę dodać zielone cebulki i skropić odrobinę olejem sezamowym.
Podawać od razu z ryżem.
Inspiracja: Cafe Delites

No comments:
Post a Comment