March 30, 2020

Kaczka teriyaki

Kaczka teriyaki już od dłuższego czasu za mną "chodziła". Nawet miałam zachowane na ten cel piersi kacze, ale jakoś ciągle odkładałam ich zrobienie w ten sposób. Przymusowy pobyt w domu i ograniczone możliwości zakupowe skłaniają do przeglądu tego co się ma do dyspozycji i wymyślenia potraw z tych właśnie produktów. Powstała więc świetna motywacja by w końcu zrobić kaczkę teriyaki. Okazała się szybka i prosta w przygotowaniu. A efekt - rewelacyjny. To będzie danie, które nie raz zagości na naszym stole. Pieczona brukselka była nie tylko świetnym tłem dla kaczki, ale przede wszystkim doskonałym dodatkiem smakowym. Przepis powstał z kombinacji różnych przepisów znalezionych w internecie.

Marynata
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki mirin (można pominąć lub zastąpić białym winem)

Opcjonalnie
1 łyżeczka tartego lub bardzo drobno posiekanego imbiru 
2 ząbki tartego lub bardzo drobno posiekanego imbiru czosnku 
1 łyżka miodu


2 piersi kaczki
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki. Umytą pierś naciąć od strony skóry tak, by jedynie przeciąć skórę i warstwę tłuszczu, pozostawiając nienaruszone mięso. Częścią marynaty posmarować mięso, a pozostałą przelać do rondelka. Mięso wstawić na 1 godzinę do lodówki. 

Rozgrzać piekarnik do 425 F /220 C. Piersi kaczki wyjąć z lodówki i obsmażyć na rozgrzanej patelni - najlepiej od razu takiej, którą można wstawić do piekarnika. Są dwie - wg mnie równoważne - metody obsmażania - jedna, to z użyciem nierozgrzanej patelni, na średniej mocy palniku. Wówczas tłuszcz z kaczki stopniowo się wytopi. Druga to na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.  W obu przypadkach obsmażanie należy zacząć od strony skóry, by wytopić tłuszcz z kaczki. Kiedy skórka się zabrązowi, przełożyć na drugą stronę, obsmażyć, a następnie wstawić na ok. 6-8 minut do piekarnika. W tym czasie, pozostałą marynatę odparować, by powstała dość gęsta glazura. 

Upieczoną kaczkę, pokroić na plastry i posmarować glazurą. Podawać z dodatkami, takimi jak ryż i warzywa. 











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment