4 filety z białej ryby*
50 g masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 posiekana cebula szalotka (można zamienić na dymkę (green onion) - same białe części lub zwykłą cebulą)
2 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
1 łyżka musztardy typu Dijon lub podobnej
1 1/2 łyżki soku cytrynowego lemon
Sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 390 F/200C.
Filety umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i popieprzyć do smaku. Posypać drobno posiekaną cebulą.
Przygotować sos. Masło rozpuścić. Wymieszać ze śmietaną, musztardą sokiem z cytryny i czosnkiem. Polać sosem rybę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
* dorsz, tilapia i inne podobne. Mimo zastrzeżeń oryginalnego przepisu co do użycia flądry czy soli, nie odrzucałabym ich a tylko zmodyfikowała sposób wykonania
Inspiracja: Recipetineats
No comments:
Post a Comment